Sinds 2005 zetten de enthousiaste vrijwilligers van Erfgoedcel Mechelen zich met hart en ziel in voor de zorg en ontsluiting van cultureel erfgoed in Mechelen. De ploeg telt ruim 50 actieve leden. Erfgoedcel Mechelen initieert, coördineert en is aanspreekpunt voor dit vrijwilligersnetwerk. Niet enkel voor eigen erfgoedprojecten, maar ook voor partnerorganisaties in de stad. Op het onderstaande kaartje ontdek je waar de vrijwilligers momenteel actief zijn.
1. Erfgoedcel Mechelen / 2. Stadsarchief Mechelen / 3. Circus Ronaldo (Duffel) / 4. Sint-Romboutskathedraal / 5. Depot Rato (Muizen) / 6. Museum Hof van Busleyden
Dankzij de inzet van de erfgoedvrijwilligers gaat er veel aandacht naar de erfgoedzorg van verschillende collectiestukken in Mechelen. Zo krijgen curatoren, onderzoekers of collectiebeheerders in tal van cultureel-erfgoedorganisaties een goede, waardevolle basis voor hun werk, maar zorgen we er samen ook voor dat bezoekers opnieuw geboeid raken en dat de soms lang vergeten verhalen van het Mechels erfgoed terug verteld worden.
Hoofd, hart en handen voor cultureel erfgoed
De erfgoedvrijwilligers in Mechelen ondersteunen cultureel erfgoed met volle overtuiging. Ze steken daarbij niet enkel de handen uit de mouwen, maar denken ook mee na. Van de uitvoer van eenvoudige taken tot het inzetten van de eigen of groeiende expertise rond cultureel erfgoed. Velen hebben al heel wat jaren ervaring in werken met erfgoed. We beschouwen hen dan ook als echte erfgoedexperts. Dankzij opleidingen en ondersteuning van experts bij Erfgoedcel Mechelen en partnerorganisaties blijft hun kennis ook up-to-date en kunnen ze steeds de juiste zorg blijven bieden.
Inventarisatie, digitalisering en collectiezorg
Al sinds 2011 doen verschillende Mechelse organisaties beroep op de erfgoedvrijwilligers voor het inventariseren van alle soorten cultureel erfgoed. Zo wordt er momenteel nog hard gewerkt aan de inventarisatie van het roerend erfgoed in de Sint-Romboutskathedraal. Object per object, schilderij per schilderij, reliek per reliek; alles wordt nauwkeurig bestudeerd, gefotografeerd en genoteerd.
Ook bij Circus Ronaldo doen ze sinds najaar 2023 beroep op erfgoedvrijwilligers. In het kader van een het pilootproject nalatenschappen van de Vlaamse overheid zijn de vrijwilligers vanaf het begin betrokken bij het in kaart brengen van het archief. Van de eerste triage (waarbij het kaf van het koren werd gescheiden) tot het inventariseren en op orde brengen van het nieuwe archief. Erfgoedvrijwilligers zijn van alle markten thuis.
De opening van het spiksplinternieuwe Depot Rato had er helemaal anders uitgezien zonder de inzet van talloze erfgoedvrijwilligers. Van bij het prille begin kon het depotteam rekenen op enthousiaste helpenden handen bij het verhuizen, uitpakken, controleren, reinigen en een plaatsje geven van verschillende kunstwerken in de collectie. Ook in de toekomst blijven de vrijwilligers een rol spelen in de depotwerking.
Tot slot kun je de erfgoedvrijwilligers ook al meer dan 10 jaar terugvinden in Stadsarchief Mechelen (sinds 2012). Daar werken ze gestaag aan de inventarisatie van verschillende soorten archiefstukken: van glasplaatjes en prenten tot stadsrekeningen en plakbrieven.
Ondersteuning en onthaal
Elk jaar worden er weer tal van evenementen georganiseerd, zowel door Erfgoedcel Mechelen als door anderen, waarbij erfgoedvrijwilligers steeds klaarstaan om de bezoekers met een warme glimlach te ontvangen en te woord te staan met een woordje uitleg. Je kwam hen misschien al tegen op Erfgoeddag of bij een lezing van Soirée MuzE. Naast het onthaal van de bezoekers kan de erfgoedcel ook steeds op hen rekenen bij de zendingen (flyers, folders, brieven) die in het kader van deze evenementen worden gedaan.
Ook andere cultureel-erfgoedorganisaties kunnen rekenen op de inzet van de erfgoedvrijwilligers. Bij Museum Hof van Busleyden zorgen de erfgoedvrijwilligers voor de tevredenheidsbevragingen en ook bij Open Monumentendag en de Archeologiedagen kom je hen tegen op verschillende locaties doorheen de stad.
Vrijwilliger worden
Heb je na het lezen van het bovenstaande ook zin gekregen om je hoofd, hart en handen aan het werk te zetten voor cultureel erfgoed in Mechelen? Of misschien hoorde je wel een enthousiast verhaal van een vrijwilliger dat je helemaal overtuigde? Lees hieronder wat er allemaal bij komt kijken.
Hoe gaan we te werk?
- Tijdens een intakegesprek leren we elkaar beter kennen en horen we graag meer over jouw interesses en verwachtingen. Samen bespreken we in welke lopende of toekomstige erfgoedprojecten je jouw talenten als vrijwilliger het beste kan inzetten.
- Er zit afwisseling in de taken binnen cultureel erfgoed. Samen met jou en de erfgoedorganisaties zorgen we ervoor dat jouw inzet goed aansluit bij jouw voorkeuren en vaardigheden.
- Voor onze ondersteuning op locatie zorgen we voor vaste aanspreekpunten en regelmatige begeleiding. Deze begeleiding vraagt tijd en aandacht van de betrokken begeleiders, en daarom stemmen we regelmatig onderling af om ervoor te zorgen dat onze vrijwilligers de best mogelijke ondersteuning krijgen bij hun werk.
Word je lid van deze vrijwilligersgemeenschap, dan mag je het volgende verwachten...
Voor wat hoort wat dat vinden wij ook. Naast het feit dat we jullie kennis en werk ontzettend hard waarderen, willen we dit, samen met onze partnerorganisaties, ook tonen. Alle actieve vrijwilligers krijgen daarom een lidkaart om (1) zich kenbaar te maken als erfgoedvrijwilliger wanneer ze aan de slag zijn en (2) van enkele voordelen te genieten die eraan verbonden zijn:
- Uitnodigingen voor openingen of vrije bezoeken, concerten, lezingen, voorstellingen bij de partnerorganisaties en Erfgoedcel Mechelen.
- Rondleidingen achter de schermen. Zo leer je niet enkel het reilen en zeilen van verschillende Mechelse cultureel-erfgoedorganisaties, maar maak je ook kennis met het werk van je medevrijwilliger bij andere organisaties.
- Vrijwilligersreceptie (januari) & een vrijwilligersfeestje (voorjaar).
- Gerichte opleidingen die je helpen bij het uitvoeren van je werk.
- Een driemaandelijkse nieuwsbrief met artikelen van onze vrijwilligersredactie over het doen en laten van de erfgoedvrijwilligerswerking in Mechelen.
Daar komen nog een aantal ad hoc voordelen bij doorheen het jaar want we zijn, samen met de coördinatoren van de organisaties, steeds op zoek naar manieren om jullie in de watten te leggen.
Ben je er klaar voor?
Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Liesbeth voor een intakegesprek. Daarin bekijken we samen in welk project je talenten het volst tot hun recht komen en jij met plezier kan vrijwilligen.
Bekijk ook zeker eens de informatiebrochure voor 2023-2024, daarin vind je een overzicht van de verschillende projecten, een uiteenzetting van de voordelen en nog wat extra informatie over de vrijwilligerswerking van Erfgoedcel Mechelen.
Alles wat je moet weten over de vrijwilligerswerking van Erfgoedcel Mechelen
Een terugblik op het vrijwilligerswerk van de afgelopen jaren
Contact, informatie en nieuwsbrief