Dagelijks halen we met een koelwagen en lichte vrachtwagen voedseloverschotten op bij verschillende schenkers. We werken hiervoor samen met Colruyt Group, Delhaize, ALDI, Carrefour, groothandel Greenyard, groenteveiling BelOrta, maar ook met lokale spelers zoals bijvoorbeeld de Broodbroeders en de Tuinbouwschool. De producten die geschonken worden, zijn van goede kwaliteit en hebben hun houdbaarheidsdatum nog niet overschreden. Het opgehaalde voedsel wordt naar het magazijn gebracht, waar het in de koelcel wordt gesorteerd en klaargezet voor de verschillende afnemers. We proberen zo goed mogelijk te beantwoorden aan de specifieke noden van elke organisatie, zodat al het voedsel goed terecht komt en er zo weinig mogelijk op de afvalberg belandt. We halen voornamelijk verse groenten, fruit, vlees en zuivel op, maar ook droge voeding. Non-food wordt af en toe geschonken.

Wanneer alles is gesorteerd, is het tijd voor de leveringen. We rijden naar de verschillende afnemers en voorzien hen van gratis voedsel. Op dit moment hebben we zo’n 50 leveringen per week, naar verschillende Mechelse initiatieven en scholen, maar ook naar heel wat sociale organisaties in de regio Rivierenland, zoals bijvoorbeeld de OCMW’s van Putte, Bornem, Keerbergen, Puurs-Sint-Amands, Willebroek, Nijlen, Heist-op-den-Berg, Lier, die mee in ons pilootproject zijn gestapt. De organisaties bedelen de voeding dan weer verder naar hun bezoekers of verwerken ze tot maaltijden binnen hun werking. Op die manier blijven ze een nauw contact houden met de personen die voedselondersteuning kunnen gebruiken.

En we mogen best trots zijn op de resultaten. Jaar na jaar slagen we erin om meer voedseloverschotten in te zamelen en opnieuw te verdelen naar sociale organisaties. Wil je meer weten, bekijk dan even onze flyer hieronder met de cijfers van 2023 :

voedselhub in cijfers