Roken en sporten gaan niet samen. En daarom maken we ook werk van rookvrije sportterreinen. KV Mechelen beet in 2019 de spits af. Sinds dat moment zijn rokende ouders en supporters naast het veld verleden tijd. Zij vertellen waarom ook zie willen meewerken aan een rookvrije generatie.


Jeugdacademie KV Mechelen

Het rookvrij maken van de Jeugdacademie was een logische stap. Dennis (opleidingshoofd jeugdacademie KV Mechelen) en Maxime (trainers bij de jeugdacademie) vertellen ons waarom ook zie willen meewerken aan een rookvrije generatie.

Dennis Henderickx - opleidingshoofd jeugdacademie KV Mechelen

Voetbal is en sport, roken en sporten gaan niet samen

"KV Mechelen is ondertussen twee jaar rookvrij. Een heel bewuste keuze. Het stoorde ons dat er toch nog af en toe mensen met sigaretten naast het veld stonden. Niet dat er hier vroeger zo veel gerookt werd, maar je hebt natuurlijk overal die-hards. We hebben eerst geprobeerd om te sensibiliseren, maar twee jaar geleden hebben we echt wel ‘stop’ gezegd. Trainers en ouders hebben een voorbeeldfunctie. Kinderen en jongeren kijken naar wat volwassenen doen en nemen dat over. Zeker een trainer heeft echt wel een voorbeeldfunctie. Gelukkig zijn rokende trainers al heel lang verleden tijd. De ouders waren de volgende stap."

"Roken en sporten gaan gewoon niet samen. We zijn hier bezig met de ontwikkeling van jonge sporters. Roken is gedrag dat niet bij sporters hoort. Mijn tip voor andere sportclubs is om het op een ludieke manier aan te brengen. De harde aanpak werkt meestal niet."

Maxime Diercxk - trainer U11 jeugdacademie KV Mechelen

Gezond blijven is goed voor de sportieve prestaties

"Roken is sowieso niet kindvriendelijk. Het is belangrijk dat jongeren in een gezond klimaat worden opgevoed. Zeker jongen sporters moeten ervoor zorgen dat ze gezond blijven, dat is alleen maar goed voor hun prestaties. De spelers hier zitten al een beetje in een topsportcultuur. Een gezonde levenstijl is heel belangrijk. Gezonde voeding, slaap en zeker ook niet roken spelen daar een rol in. Ik ben hier zelf nog maar twee jaar, maar ik hoor wel verhalen van oudere collega's dat hier vroeger wel gewoon naast het veld gerookt werd, het is positief dat die tijd voorbij is. Meer en meer jeugdclubs gaan nu voluit voor het rookvrij maken van hun terreinen. Het is belangrijk dat er nu meer aandacht is voor een gezond leefmilieu voor kinderen."


NEO Hockey Mechelen

Ook Neo Hockey Mechelen is een rookvrije sportclub. Hun trainingen en wedstrijden vinden plaats in De Nekker

Peter Queeckers - Voorzitter NEO hockey Mechelen

“Ik ben triestig” zei Elientje “ik heb ontdekt dat mijn papa rookt”

"De tranen in de ogen van de 10 jarige Elien deden mij krimpen. Ze was ervan overtuigd dat haar vader vroeg ging sterven. Dat was zowat 5 jaar geleden. Sindsdien zijn we een rookvrije club geworden. En niet met wat loze woorden en een banner aan het veld, maar met acties om het roken te verminderen en vooral om het niet meer in het zicht van de kinderen te doen."

"De papa van Elientje leeft gelukkig nog en is ondertussen ook gestopt met roken. Dat komt omdat wij hem hebben aangeboden om hem daarbij te helpen door een gesprek met een expert aan te bieden. Hij is er echter nooit op ingegaan maar het heeft hem wel doen nadenken en is ermee gestopt. Het sport en recreatiedomein De Nekker heeft ons daarbij heel wat geholpen, door een ‘ asbakkenpolitiek’ op te zetten, eigen signalisatie te hangen en de ‘ viezerikken’ aan te spreken. Heel wat minder peuken beneden aan de trappen, op de tribune en zelfs op het kunstgrasveld.

"Generatie rookvrrij is een voortzetting van onze visie inzake gezondheid. Het kadert in onze strategie rond gezond eten en verminderen van het alcoholgebruik in onze familiale hockeyclub. Hoe een kindertraan een sportclub kan richting geven."


Rugby Mechelen

Rugby Mechelen sloot zich in de zomer van 2021 aan bij Generatie Rookvrij. Pol is speler en teammanger en nam het initiatief om de stap te zetten naar een rookvrije sportclub.

Pol Op de Beeck - speler en teammanager Rugby Mechelen

Roken in een sportclub is niet meer van deze tijd.

 

 

“Rugby Mechelen groeide de laatste tien jaar enorm. We gingen van een kleine ploeg naar een grote club met 220 spelers. Maar het is hier toch nog altijd die gezellige familieclub waar iedereen iedereen kent. Initiatieven van spelers en trainers worden hier altijd warm onthaald.”

“Via een video op Facebook ontdekte ik dat de jeugdwerking van KV Mechelen rookvrij werd en dat ze zich aansloten bij Generatie Rookvrij. Het leek me een goed idee om ook voor onze club het Generatie Rookvrij-label aan te vragen. Ook veel ouders waren al lang vragende partij voor een duidelijk rookbeleid.”

“We hebben ploegen in alle jeugdreeksen, goed voor een jeugdwerking met ongeveer 150 spelers. Rugby spelen kan hier al vanaf zes jaar. En we bieden ook multimove aan vanaf drie jaar. Daarbij leren kinderen op een leuke en ontspannende manier sporten en bewegen. Er lopen hier dus bijna elke dag kinderen rond. We willen ervoor zorgen dat ze kunnen sporten in een gezonde omgeving en we willen een goed voorbeeld zijn voor hen. Roken in een sportclub is eigenlijk niet meer van deze tijd.”

“Roken en sporten gaan gewoon niet samen. Ook voor mij persoonlijk vind ik het belangrijk om jongeren te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de sigaret. Ik verloor dit jaar namelijk zelf mijn vader aan kanker. Ik ben dus extra gemotiveerd om een gezonde levensstijl te promoten bij onze jeugdspelers.”