Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Mechelen wil daar iets aan doen en steunt daarom ‘Generatie Rookvrij’. Die beweging wil dat niemand die vanaf 2019 geboren wordt, ooit nog begint met roken. Om dat doel te bereiken willen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren zo weinig mogelijk in contact komen met sigaretten.

Zien roken doet roken

Samen ravotten en sporten is fijner in een rookvrije omgeving. Weg met de vieze en ongezonde rook, weg met het risico op brandwonden, weg met peuken die door kinderen worden opgeraapt. Ook het kopieergedrag verdwijnt. Als kinderen niet in contact komen met rokende (jong)volwassenen, zullen ze roken niet meer als iets normaal aanzien. Daardoor zullen ze ook zelf minder snel beginnen roken. Want zien roken, doet roken .

Samen werken aan rookvrije plekken in Mechelen

Stap voor stap willen we van de Mechelse speel- en sportterreinen rookvrije plaatsen maken. Ook op andere plaatsen waar veel kinderen komen, gaan we voor rookvrij. Zo zijn sinds 2020 alle Mechelse speelpleintjes rookvrij. Daarvoor werken we samen met verschillende partners zoals de sportclubs, jeugdverenigingen, Sport Vlaanderen en provincie Antwerpen.

Rookverbod?

Rokers zijn niet verplicht om te stoppen met roken. We vragen hen wel om rekening te houden met de plaatsen waar ze roken, namelijk uit het zicht van kinderen. Generatie Rookvrij is een positief verhaal. Boetes of bestraffende maatregelen zijn niet nodig om een terrein rookvrij te maken.

Wens je meer informatie en ondersteuning over Generatie Rookvrij in Mechelen? Laat je gegevens achter in het contactformulier.