Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Mechelen wil daar iets aan doen en steunt daarom ‘Generatie Rookvrij’. Deze beweging wil dat niemand die vanaf 2019 geboren wordt, ooit nog begint met roken. Om dat doel te bereiken willen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren zo weinig mogelijk in contact komen met sigaretten.

Zien roken doet roken

Samen ravotten en sporten is fijner in een rookvrije omgeving. Weg met de vieze en ongezonde rook, weg met het risico op brandwonden, weg met peuken die door kinderen worden opgeraapt. Ook het kopieergedrag verdwijnt. Als kinderen niet in contact komen met rokende (jong)volwassenen, zullen ze roken niet meer als iets normaal aanzien. Daardoor zullen ze ook zelf minder snel beginnen roken. Want zien roken, doet roken .

Samen werken aan rookvrije plekken in Mechelen

Stap voor stap willen we van de Mechelse speel- en sportterreinen rookvrije plaatsen maken. Ook op andere plaatsen waar veel kinderen komen gaan we voor rookvrij. Daarvoor werken we samen met verschillende partners zoals de sportclubs, jeugdverenigingen, Sport Vlaanderen en provincie Antwerpen.