Zet je op de bank en stel je open voor een gesprek

De AMA-bank staat voor “Ask-me-Anything-bank”*. Deze bank staat symbool voor een fijn gesprek: met een open blik een ander beter leren kennen. Want in verbinding gaan, contact zoeken, je openstellen, … dat doet goed!
Je kan zomaar gaan plaatsnemen en misschien komt er wel iemand spontaan naast jou zitten.
Je vindt de AMA-bank in de Kruidtuin, vlakbij de fontein, naast de regenboogbank. Je kan er niet naast kijken!

  • Veilige plek

De bank is een ‘veilige plek’, ook voor onderwerpen die minder voor de hand liggend of alledaags zijn.
Stel je open voor de ander.
Luister zonder oordeel.
Wees oprecht en nieuwsgierig.
Bepaal je eigen grens en diepgang.

  • Ijsbreker

Op de bank vind je een QR-code, wie de code scant, komt op een webpagina met een tweede QR-code terecht. Om die code te scannen heb je de hulp van een voorbijganger nodig. Spreek iemand aan, vraag om jouw code te scannen, luister samen naar de podcast. Wie weet is het wel een goede aanleiding voor een fijn gesprek achteraf. 

Maak nog meer “bankontact”, hier kom je alles te weten over picknickbanken en buur(t)banken

De mobiele AMA-bank

De bank verleent zich ook heel goed tot gesprekken met een gastspreker.

  • Tijdens de 10 daagse van de Geestelijke Gezondheid nam Parissa plaats op de bank. Ze ontvluchtte Iran omwille van een verboden liefde. We leerden Parissa haar verhaal kennen binnen het project 'Dromen over thuis': Waar voel jij je thuis? Hoe was het om hier te komen wonen? Wie of wat geeft jou een thuisgevoel?   
  • Naar aanleiding van ‘Coming-outdag’ waren Thijs, Carl, Pia en Koen te gast tijdens een sportief regenboogevent.
  • Tijdens de Warmste week 2021 kan je van zaterdag tot donderdag tussen 13u en 16u plaats nemen op de bank. Je kan je talenten ontdekken tijdens een talentinterview of stilstaan bij hoe je kan bouwen aan je geluk, maar ook in gesprek gaan rond diverse thema’s zoals intersekse, diversiteit, beeldvorming, enz. Neem een kijkje op www.mechelen.be/dewarmsteweek.

Zelf iets organiseren aan de AMA-bank?

Past de filosofie achter de AMA-bank volledig bij jouw organisatie? Is er een project dat perfect aansluit bij het verhaal van deze bank? Gebruik dan deze of een andere bank om een activiteit, debat of gespreksmoment te organiseren. Heb je vragen of nood aan extra info? Laat het ons weten via welzijnengezondheid@mechelen.be.

 

*Een idee uit 'De Grond Der Dingen'

Het Mechelse AMA-bankje is een idee van Mechelaar Jonas Salen. Hij diende het idee in bij De Grond der Dingen.  Een initiatief van theater ARSENAAL/LAZARUS en het Museum Hof van Busleyden waarbij inwoners van Mechelen opgeroepen werden om actief mee te bouwen aan de gemeenschappelijke toekomst. De stad stelt 20.000 m² ter beschikking om een aantal voorstellen te realiseren. Het leek Jonas een fijn idee om in een aantal buurten een bijzondere invulling te geven aan één of meerdere bankjes, de zogenaamde Ask Me Anything-bankjes. Op zo’n AMAbankje krijg je op een aantal momenten een verhaal, een kwestie of een vraag te horen van iemand die iets wil delen met anderen. Je kan er gewoon luisteren, vragen stellen, in gesprek gaan of eventueel ook jouw eigen verhaal delen.