logo civitas en Greenlog

HORIZON project Green-Log

Cooperative and Interconnected Green delivery solutions towards an era of optimized zero emission last-mile Logistics

Project Green-Log versnelt systemische veranderingen in laatste-afstands (last mile) leveringsecosystemen voor economisch, ecologisch en sociaal duurzame stadslogistiek. Het project richt stadsplatforms op die bestaan uit Urban Living Labs voor het stimuleren van sociale innovatie, het ontwerpen en implementeren van innovatieve leveringsoplossingen, met de meest effectieve uitwisseling van ideeën, de ontwikkeling van robuuste, geharmoniseerde regelgevings- en beleidskaders en coöperatieve bedrijfsmodellen die voortbouwen op effectieve samenwerking tussen de publieke en private sector en gezamenlijke investeringen.

De oplossingen worden ondersteund door onderling verbonden stadslogistieke dataspaces die dynamische diensten voeden voor een proactieve optimalisering van het ecosysteem, met inachtneming van de belangen van consumenten, bedrijven en belanghebbenden in de stad.

De aanpak wordt toegepast en gevalideerd in vijf steden en gebieden: Athene, Barcelona, Vlaanderen, Oxfordshire en Ispra. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de overdraagbaarheid van de voorgestelde innovatie, uitgaande van drie volgsteden met grote belangstelling om de Green-Log oplossingen te personaliseren en repliceren. Verder zet het project ook in op intensieve overdrachtacties met een pan-Europees, waarbij de basis wordt gelegd voor de oprichting van meerdere stedelijke logistieke Urban Living Labs.

Partners

Green-Log telt 31 projectpartners uit België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Spanje, Cyprus, Zweden, Italië en Roemenië. 

Duur

Het project loopt van 01/01/2023 tot en met 30/06/2026.

Projectfinanciering 

Het projectbudget van Stad Mechelen is 197.958,75 euro en wordt volledig gesubsidieerd door Europa.