Op 1 september 2017 vieren de Mechelse moslims, net als op andere plaatsen in de wereld, het Offerfeest. Het is een feest van vreugde, verzoening en aandacht voor armen in de samenleving.

Eerst wordt de moskee bezocht, waarna men elkaar begroet en feliciteert. Daarna wordt het feest uitgebreid gevierd met familie en vrienden, waarbij heerlijke gerechten worden voorgeschoteld.  Het Offerfeest is een beetje vergelijkbaar met Kerstmis, waarbij christenen vaak in familieverband de geboorte van Jezus vieren.

Bij moslims staat het Offerfeest in het teken van de profeet Ibrahim. Ibrahim, ook gekend als Abraham, wordt beschouwd als aartsvader van zowel het christendom, jodendom en de islam. Vele moslimgezinnen offeren ter nagedachtenis van de profeet een dier. Het vlees wordt verdeeld onder familie, vrienden of minderbedeelden. Men kan ook een gift doen aan armeren of hulporganisaties. De offergave staat symbool voor trouw, liefde en dienstbaarheid.


In regio Mechelen zijn er verschillende mogelijkheden om op een legale manier een dier te offeren

  • Algemeen slachthuis Mechelen, Slachthuislaan 1, 2800 Mechelen, 015 28 00 96. Je bestelt rechtstreeks een rund bij de uitbater. De slachting gebeurt nog niet onder verdoving.
  • Tijdelijke slachtvloer Werchter Eggelbroek 6, 3118 Werchter, 0473 17 18 26. De organisator vraagt jouw slachtvergunning aan. De slachting gebeurt al onder verdoving.
  • Slachthuis Salembier Antwerpen,Slachthuislaan 70, 2060 Antwerpen, 03 235 79 81. Je bestelt rechtstreeks een schaap bij de uitbater. De slachting gebeurt nog niet onder verdoving.
  • Slachthuis Lange Lobroekstraat Antwerpen. Lange Lobroekstraat 61, 2060 Antwerpen. Je bestelt online een schaap via www.offerfeestantwerpen.be. De slachting gebeurt nog niet onder verdoving.
  • Andere mogelijkheden: bestel jouw vlees bij een slager of schenk een gift.

Vergeet niet na te kijken of je een slachtvergunning moet aanvragen. In sommige gevallen (slachthuizen, tijdelijke slachtvloer Werchter) wordt dit voor jou in orde gebracht, in andere gevallen moet je dit zelf aanvragen.

De wetgeving rond al dan niet verdoofd slachten is al een tijdje in volle beweging. In 2017 geldt er een wettelijk verbod op

  • Rituele thuisslachting
  • Onverdoofde slachting op tijdelijke slachtvloeren
  • Vervoer van levende schapen in afgesloten koffer of met samengebonden poten

Op 1 januari 2019 is het overal in Vlaanderen verboden om dieren zonder verdoving te slachten, zowel op tijdelijke slachtvloeren als in slachthuizen.

Voor meer info stuur een mailtje naar diversiteit@mechelen.be

 

Opmerkingen over de website

Heb je opmerkingen over onze website? Laat het ons weten.