Kijk goed omhoog: op de geveltop zie je een varkentje met een krulstaart. Dat beeldje verklapt meteen wat hier in 1774 gebeurde. Meester-beenhouwer Joannes Verberght was toen eigenaar van het pand. Hij vroeg toestemming aan de Stad om een nieuwe stenen gevel te plaatsen – en kreeg die ook. Zijn huis heette oorspronkelijk ‘De Horenbreeker’, maar Verberght wilde het omdopen naar het belangrijkste product van zijn vak: het varken.
Zo werd het ‘Het Swijn’, met niet één maar twéé zwijntjes op de gevel – eentje bovenaan en eentje op het balkonhek van de eerste verdieping. Opletten dus!
Vandaag is hier restaurant Carlton gevestigd. We spraken met eigenaar Yanko over wat het betekent om in zo’n bijzonder huis te wonen en werken:
“Ik ben hier opgegroeid, samen met mijn ouders. Midden in de oude stad, dat vond ik altijd geweldig. Nu ben ik zelf eigenaar – dat voelt speciaal. Dit huis is al eeuwenlang een plek waar mensen kunnen eten en uitrusten: het was ooit een herberg, daarna een hotel. En dat zie je nog overal terug, in het houtwerk, de stenen details… Het voelt alsof ik deel uitmaak van een lange traditie. En dat maakt me trots.”
Op de foto uit het interbellum zie je hoe het zwijntje op het balkon toen even verstopt zat achter reclamepanelen. Rechts op de foto zie je trouwens ook de gevel van ‘Groot Lam en Klein Lam’ – die komt later in de wandeling nog aan bod.