Het Hoogstratenplein is een verbindende plek tussen scholen in de buurt, het station Nekkerspoel en de Mechelse binnenstad. Op dit moment is het een ruim en verhard plein en heeft het weinig verblijfskwaliteit. Dat willen we veranderen. We maken er een groene toegangspoort naar het centrum van. 

European Green Leaf Award

Mechelen wordt geconfronteerd met intensere buien. Er valt meer regen op een kortere tijd door klimaatverandering. De stedelijke waterinfrastructuur moet dus verbeterd worden om deze buien op te kunnen vangen. Daarom zet Stad Mechelen in op de ontharding van het stedelijke gebied. Hierdoor krijgt water terug ruimte om de bodem in te dringen, in de plaats van af te stromen via de riolering. Een win-win situatie: we voorkomen de overbelasting van de riolering en vullen het grondwater aan.

Mechelen was in 2020, samen met Limerick, de duurzaamste stad van Europa (European Green Leaf). Een titel die we trots uitdragen naar alle Mechelaars, bezoekers en andere Europese steden.

Het Hoogstratenplein is een goed voorbeeld van een plein met zeer grote verharding, waar nog ruimte is voor groen en waterinfiltratie. Daarom besteden we een gedeelte van de middelen van de EGLA prijs aan de herinrichting van het Hoogstratenplein. Samen met de betrokkenen maken we er een groener, aangenamer en klimaatvriendelijk plein van.

Natuur en groenontwikkeling

We kiezen voor bij- en vlindervriendelijke beplanting om de biodiversiteit te stimuleren.

Impact op het verkeer

Door de heraanleg van de vesten verkleint de verkeersstroom aan de stadszijde van de Zandpoortvest. Op korte termijn wordt daarom ook met tijdelijke maatregelen gewerkt. Voor de definitieve herinrichting maken we de komende jaren een plan op. De Voochtstraat wordt doodlopend.

Vlaams Neutraal Ziekenfonds (VNZ)

Het VNZ is gevestigd op het Hoogstratenplein. Daarom voorzien we hier 1 parkeerplaats voor mindervaliden en 1 plek waar enkel kort parkeren mag.

Timing

  • September 2022: start werken
  • Begin november 2022: einde werken