Mechelen kleurt regenboog

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie(IDAHOT). Wereldwijd vragen we op die dag aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Wat is IDAHOT?

Die dag is in 2003 in het leven geroepen door de Canadese organisatie Fondation Emergence en sinds 2005 wordt IDAHOT ook in andere landen gevierd. In het Engels staat het voor  International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia.

17 mei werd gekozen omdat de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 die dag besloot om homoseksualiteit te schrappen uit de lijst met psychische aandoeningen. Tot dan stond het nog altijd in de International Classification of Diseases, een officiële lijst met aandoeningen die wereldwijd gehanteerd wordt.

Oorspronkelijk ging deze dag om bewustwording over de afkeer tegenover homoseksuele mannen en lesbische vrouwen en heette dan ook International Day Against Homophobia (IDAHO). In 2009 werd Transphobia hieraan toegevoegd. De afkorting veranderde toen in IDAHOT.

Sinds 2015 is ook Biphobia in de officiële naam opgenomen om aandacht te vragen voor de specifieke problemen van biseksuelen,  wereldwijd is IDAHOT nog steeds de term die het meest gebruikt wordt.

Waarom is IDAHOT belangrijk?

De realiteit is dat er nog steeds veel holebi- en transfobie in de wereld bestaat. Veel mensen krijgen met de harde werkelijkheid van discriminatie te maken omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze vinden moeilijker een baan, worden uitgesloten of gepest. Als gevolg daarvan kampen ze vaker met depressies of zelfs zelfmoordgedachten dan niet- LGBTI+ers (lesbisch, gay/homo, bi, transgender, intersekse, +)*

Als erkenning van deze discriminatie en achterstelling hijst men op verschillende plaatsen in de wereld én in België in mei  de regenboogvlag. Dat is hét symbool voor de holebi-gemeenschap, diversiteit en verdraagzaamheid.

IDAHOT in Mechelen

Ook in Mechelen is er geen plaats voor discriminatie op basis van gender en geaardheid. In de periode rond de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie zie je daarom op verschillende Mechelse plaatsen regenboogkleuren en acties verschijnen.

 • Jana en Yves leggen je uit wat IDAHOT voor hen betekent.
 • Regenboogvlag hangt op het Stadhuis van 9 mei tot 17 mei
 • 2de Regenboogvlag hangt op de Sint-Romboutstoren van 10 mei tot 17 mei
 • Regenboogbanken
  In 2018 plaatsten we een regenboogbank in de Kruidtuin, in 2019 eentje in Tivoli Park én eentje voor De Schakel (uitvalsbasis Homo en Lesbienne Werking Mechelen). Een reizende regenboogbank deed ook rondes in de stad, elke dag op een nieuwe plek.
  Dit jaar breiden we onze collectie uit! Er komen nu ook regenboogbanken in de dorpen: Muizen, Walem, Battel , Leest, Hombeek en Heffen en op 4 extra plaatsen in de stad. Maar dat doen we na de coronaperiode omwille van de afstandsmaatregelen.
 • De banken van de voorbije jaren (Kruidtuin, Tivoli Park en voor De Schakel) en het regenboogzebrapad op de Grootbrug krijgen een nieuwe laagje verf ter opfrissing.
 • De Bib
  Het predikheerlijk tijdverdrijf van dinsdag 12 mei staat helemaal in teken van IDAHOT.

Wat kan jij doen?

 • Zit jij op sociale media? Stel dan in 1 klik een regenboogfilter in op jouw Facebookprofiel. Volg Stad Mechelen op Facebook en Instagram en like & share onze regenboogfoto’s.

* Het plusteken dat soms achter afkortingen gebruikt wordt, verwijst naar alle personen en groepen die buiten de gender- en heteronorm vallen, maar niet onder 1 van de genoemde letters (zie ook “meer weten” voor een uitgebreide woordenlijst rond deze thema)