Mechelen kleurt regenboog

Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie(IDAHOT). Wereldwijd vragen we op die dag aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. In Mechelen mag iedereen zichzelf zijn. Verschillende Mechelse organisaties ondersteunen deze oproep. In 2022 vragen we in het bijzonder aan de Mechelse horecazaken om hun solidariteit te tonen. 

Daarnaast kreeg ook het genderstatement een update. ‘Alle Mechelaars (v/x/m) zijn gelijkwaardig’. In het vernieuwde genderstatement van Mechelen spreekt de stad niet langer over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar van mensen. Ongeacht hun geslacht, het gender waarmee ze zich identificeren of hun seksuele geaardheid. 

Wat is IDAHOT?

Die dag is in 2003 in het leven geroepen door de Canadese organisatie Fondation Emergence en sinds 2005 wordt IDAHOT ook in andere landen gevierd. In het Engels staat het voor  International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia.

17 mei werd gekozen omdat de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 die dag besloot om homoseksualiteit te schrappen uit de lijst met psychische aandoeningen. Tot dan stond het nog altijd in de International Classification of Diseases, een officiële lijst met aandoeningen die wereldwijd gehanteerd wordt.

Oorspronkelijk ging deze dag om bewustwording over de afkeer tegenover homoseksuele mannen en lesbische vrouwen en heette dan ook International Day Against Homophobia (IDAHO). In 2009 werd Transphobia hieraan toegevoegd. De afkorting veranderde toen in IDAHOT.

Sinds 2015 is ook Biphobia in de officiële naam opgenomen om aandacht te vragen voor de specifieke problemen van biseksuelen,  wereldwijd is IDAHOT nog steeds de term die het meest gebruikt wordt.

Waarom is IDAHOT belangrijk?

De realiteit is dat er nog steeds veel holebi- en transfobie in de wereld bestaat. Veel mensen krijgen met de harde werkelijkheid van discriminatie te maken omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze vinden moeilijker een baan, worden uitgesloten of gepest. Als gevolg daarvan kampen ze vaker met depressies of zelfs zelfmoordgedachten dan niet- LGBTI+ers (lesbisch, gay/homo, bi, transgender, intersekse, +)*

Als erkenning van deze discriminatie en achterstelling hijst men op verschillende plaatsen in de wereld én in België in mei  de regenboogvlag. Dat is hét symbool voor de holebi-gemeenschap, diversiteit en verdraagzaamheid.

IDAHOT in Mechelen

Ook in Mechelen is er geen plaats voor discriminatie op basis van gender en geaardheid. In de periode rond de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie zie je daarom op verschillende Mechelse plaatsen regenboogkleuren verschijnen. Van aan de Colomakerk tot aan de Sint-Pietersschool en van in het Vrijbroekpark tot op de tribunes van KV Mechelen. Verschillende Mechelse organisaties deden al mee. Ook onze horecazaken tonen zich solidair.

Wat kan jij doen?

Zit jij op sociale media? Stel dan in 1 klik een regenboogfilter in op jouw Facebookprofiel. Volg Stad Mechelen op Facebook en Instagram en like & share onze regenboogfoto’s.

* Het plusteken dat soms achter afkortingen gebruikt wordt, verwijst naar alle personen en groepen die buiten de gender- en heteronorm vallen, maar niet onder 1 van de genoemde letters (zie ook “meer weten” voor een uitgebreide woordenlijst rond deze thema)