Jongen die met een blauwe bal op de muur mee zit te spelen

Wie afdaalt in parking Kathedraal kan daar het werk bewonderen van hedendaags kunstenares Sarah Vanagt, geïnspireerd op de opgraving die er plaatsvond, als visuele schakel tussen heden en verleden.

Kunst in parking Kathedraal – Sint-Romboutskerkhof

Het werk bestaat uit 16 beelden uit een stille film, geïnspireerd op de opgravingen van het Sint-Romboutskerkhof tussen 2009 en 2011. Er werden toen 4165 skeletten en duizenden losse schedels en beenderen opgegraven, een van de grootste collecties van haar soort in West-Europa. In afwachting van verder onderzoek werden de losse schedels en beenderen vlak na de opgraving bewaard in de kelders van de Mechelse school BimSem. Dit gegeven – kinderen die leren lezen, schrijven en rekenen boven een verzameling beenderen van hun verre voorouders – vormde het vertrekpunt voor de film en de fotoreeks. Ze vertellen het verhaal van een jongen die afdaalt in de kelder en daar geboeid geraakt door de vorm van sommige van de opgeslagen beenderen. Met een bol blauwe plasticine maakt hij er afdrukken van.

Sarah Vanagt

Sarah Vanagt (°1976, Brugge) maakt documentaires, video-installaties en foto’s. In haar werk combineert ze haar liefde voor film met haar interesse voor geschiedenis, begraafplaatsen, opgravingen, sporenonderzoek, … Eerder was ze al in Mechelen te gast in het kader van Contour 2007 met het werk ‘Ash Tree’. 

Bezoek de website van Sarah Vanagt: www.balthasar.be