Onlangs vond in Antwerpen de vijfde editie van de Internationale Family Justice Center conferentie plaats. De eerste dag stond in het teken van Oudermishandeling. Geweld van kinderen naar ouders is een onderdeel van huiselijk geweld dat vaak nog een groot taboe is. Daarom heerst er vaak stigma en schaamte bij ouders. Ze zoeken soms geen hulp, maar proberen het gewelddadige gedrag te negeren, te sussen of ze geven zich eraan over. Daarnaast wordt het fenomeen vaak genegeerd of verkeerd geïdentificeerd als agressie, geweld of dwang gepleegd door een minderjarig of volwassen kind tegen ouder(s). Op de conferentie werd besproken hoe je best reageert bij oudermishandeling en hoe je hulp aanbiedt in een multidisciplinaire setting. Daarnaast werd het belang van lotgenotengroepen benadrukt.

We spraken Karen Casier en Sophie van de Wouw. Samen begeleiden ze de lotgenotengroep Moedige Moeders: een lotgenotengroep voor slachtoffers van oudermishandeling.

Vanwaar het idee om de Moedige Moeders op te starten?
"Al van bij de start van het Family Justice Center in 2017 kwamen dossiers binnen waarbij er sprake was van oudermishandeling. De behoefte om deze ouders, voornamelijk moeders, snel een forum aan te bieden was groot. Omdat die ouders zich vaak schamen of zich heel eenzaam en schuldig voelen, is een lotgenotengroep de ideale werkvorm om ervaringen te delen. Ondertussen hebben al 29 Moedige Moeders de weg naar onze lotgenotengroep gevonden."

Wat is het verschil met jullie andere lotgenotengroepen?
"Het verdriet is volgens mij het grote verschil met de lotgenotengroep voor slachtoffers van partnergeweld. Moeders die geweld ervaren door hun eigen kind voelen zich zeer gefaald in hun ouderschap. Ze kunnen er met heel weinig mensen over praten."

Wat betekent Moedige Moeders voor jullie?
"We horen veel emotionale verhalen, maar toch blijft het een mooie ervaring. De groep heet niet voor niets 'Moedige Moeders'. Deze vrouwen zijn al heel vaak gekwetst zijn in hun leven, maar toch blijven ze er staan. We halen veel energie uit de gesprekken, omdat ze zoveel kracht uitstralen."

"We staan keer op keer versteld van de warmte, moed en gedeelde ervaringen van de moeders. Soms denk je dat je patronen herkent, maar we moeten telkens opnieuw vaststellen dat er geen blauwdruk van een moedige moeder bestaat."

Hoe gaat het praktisch in zijn werk? 
"De Moedige Moeders is een gesloten groep omdat het onderwerp zo fragiel is. Het is belangrijk dat vrouwen zich veilig voelen en dat gaat het best als de groep constant is. Soms melden een van onze partners de moeders aan, maar veel moeders nemen ook zelf het initiatief om ons te contacteren. Omdat we voorlopig de enige organisatie in Vlaanderen zijn met zulke bijeenkomsten, zijn we soepel wat de woonplaats van de slachtoffers betreft. De sessies starten twee keer per jaar: in het voor- en najaar. Het zijn vier woensdagavonden op een rij en de bijeenkomsten vinden plaats in het Sociaal Huis van Mechelen."

Wat doen jullie tijdens deze bijeenkomsten?
"We praten over diverse thema’s, zoals moederschap, grenzen respecteren en relaties in het algemeen. Maar we geven ook praktische zaken mee, zoals een workshop weerbaarheid en tips over het uit het huis krijgen van meerderjarige kinderen. Maar we werken niet met een vast stramien en spelen in op de vragen en behoeften van de moeders."

Wat is de meerwaarde van Moedige Moeders?
"Tijdens onze bijeenkomsten zien we moeders groeien. Als moeder, als vrouw, als vriendin. De gedeelde ervaringen en de verschillende verwerkingsfases van de moeders vormen een waardevolle basis voor deze bijzondere lotgenotengroep. Heel vaak weet niemand uit hun omgeving dat ze ernaartoe gaan. Ze verzinnen verschillende uitvluchten zoals 'ik ga naar een naaicursus', 'Ik heb afgesproken met een vriendin' of 'Ik moet laat werken'. Tijdens onze bijeenkomsten kunnen ze eindelijk gewoon eerlijk zijn, tegenover zichzelf en tegenover elkaar."

"Soms vragen moeders om ook een gesprek aan te gaan met hun kinderen. Dat doen we dan niet tijdens de bijeenkomsten, maar eerder in een individueel traject dat op de bijeenkomsten kan volgen."

Wat zouden jullie met deze groep nog willen bereiken in de toekomst?
"Het zou fantastisch zijn als meer moeders, maar ook vaders, een lotgenotengroep zouden kunnen vinden. Hoewel onze groepen openstaan voor alle moeders uit heel België, zijn taalbarrières en afstand niet te onderschatten. En ook vaders verdienen aandacht binnen deze problematiek."

"Een Moedige Moedergroep is geen vaststaand gegeven. We hebben onze ervaringen en inschattingen gebundeld zouden en die met veel plezier delen met anderen."


Heb je een kandidaat voor deze bijeenkomsten? Stuur dan een mailtje naar fjc@mechelen.be 

Naast deze lotgenotengroep voor moeders biedt het FJC ook een lotgenotenwerking voor vrouwen en mannen aan, in Mechelen en Lier. Wil je je aanmelden? Of meer informatie? Mail naar fjc@mechelen.be of bel naar 015 45 33 28.