Het monument van Lode Eyckermans

Dit moument werd in 1953 opgericht in opdracht van de Mechelse Koloniale Kring, ter ere van ‘31 pioniers die gestorven zijn voor de beschaving in Congo’, onder wie Willem Van Kerckhoven. Die Mechelaar stelde zich vooral militair ten dienste van het koloniale project van koning Leopold II, tijdens een expeditie die de kolonie oostwaarts moest uitbreiden. Hij was de bekendste van de 31 Mechelaars en stond al tijdens zijn leven bekend om het spoor van vernieling dat hij achterliet.


Van Kerckhovenstraat

De naam van Willem van Kerckhoven komt daarnaast ook terug in straatnaam ‘Van Kerckhovenstraat’, een zijstraatje van de ‘Leopoldstraat’ in de stationsbuurt.

De Mechelaar Willem Van Kerckhoven (°  1853 - + 1892) werd bekend door zijn extreem geweld en het spoor van vernieling dat hij achterliet tijdens veroveringstochten in Congo

Samen met de Mechelaar zochten we een nieuwe naam voor deze straat. Op 17 november was we een gespreksavond in wijkhuis Arsenaal over deze straatnaamwijziging. We lichtten de voorstellen toe en luisterden naar jouw mening. We sloten de avond af met een concreet voorstel voor het college en de gemeenteraad voor de aanpassing van de straatnaam.