Logo surflogh Logo Europa

SURFLOGH (Smart Urban Freight Logistics Hubs) bouwt verder op de voorgaande Europese logistieke projecten en wil de stadsdistributie te verbeteren op een innovatieve manier. Naast Mechelen maken nog vijf andere partners deel uit van dit project: de provincie Drenthe (Nederland) als projectleider, de gemeente Groningen (Nederland), de stad Boras (Zweden), de South East Scotland Transport Partnership (Schotland, VK) en de Edinburgh Napier University (Schotland, VK).

SURFLOGH startte in juni 2017 en eindigt in maart 2023.
Na bijna 5 jaar realiseerde Mechelen heel wat projecten:

  • We installeerden pakjesautomaten met en zonder scherm verspreid over de stad. Dankzij deze pakjesautomaten kunnen leveringen voor verschillende huizen op één plek geleverd worden en vermijden we mislukte thuisleveringen. Dat betekent minder rondrijdende voertuigen in de stad. Bovendien worden de pakjesautomaten zero-emissie geleverd en staan ze voor iedere Mechelaar op wandel- of fietsafstand.
  • We gaven een financiële tegemoetkoming voor handelaars die een elektrische deelbestelwagen van cambio wilden uitproberen. Niet alle handelaars krijgen een leverancier voor de deur met hun goederen. Sommigen gaan zélf hun stock halen. Om ook hen te overtuigen om dat duurzamer te doen, kregen ze een duwtje in de rug richting gedeelde mobiliteit voor ondernemers
  • We subsidieerden koelboxen voor Foodsavers. Foodsavers haalt voedseloverschotten op bij verschillende schenkers, sorteert de voeding en herverdeelt ze over verschillende organisaties die werken met mensen die het financieel moeilijker hebben. Dankzij slimme koelboxen kan die ophaling en verdeling nu ook gebeuren met een cargofietsen in plaats van met actief gekoelde bestelwagens.
  • We werkten een logistiek alternatief uit voor de handelaars in de Onze-Lieve-Vrouwestraat tijdens ingrijpende renovatiewerken. Tijdens de werken kon verkeer moeilijk door de straat. Om handelaars te ontzorgen, boden we hen een alternatief samen met BDLogistics in Mechelen Noord.

Bekijk onderstaande video voor het grotere geheel van SURFLOGH.

 

De totale kostprijs (incl. personeelskosten) van het project is ruim 500.000 euro, waarvan Europa de helft voor haar rekening neemt. Provincie Antwerpen bekostigt 20% van het bedrag, of ruim 100.000 euro.

  • Looptijd: juni 2017 – maart 2023 
  • Bijdrage Europese Unie: €250.000

Meer info over het Europese project Surflogh