Wanneer geef je een adreswijziging aan?

Als je verhuist naar of binnen Mechelen dan moet je het nieuwe adres, binnen 8 dagen na verhuis, melden aan je gemeentebestuur.

Opgelet! Vergeet niet om de gegevens van alle gezinsleden die mee verhuizen aan te geven.

Wie kan een adreswijziging aanvragen?

Meerderjarige burgers die naar of binnen Mechelen verhuizen.

Als het hele gezin verhuist, kan enkel de referentiepersoon (= gezinshoofd) de adreswijziging aanvragen.

Hoeveel kost een adreswijziging?

Een adreswijziging  kost € 11 per volwassen persoon.  De verhuis van een minderjarige is gratis. De betaling gebeurt in het Huis van de Mechelaar bij aanpassing van de identiteitskaart.

Heb ik recht op een bewonerskaart?

Enkel wie gedomicilieerd is in de zone voor betalend parkeren of in een blauwe zone kan per adres gratis 1 bewonerskaart krijgen. Die is 2 jaar geldig. Voor een tweede bewonerskaart betaal je 120 euro per jaar. Een bewonerskaart geeft geen garantie op een beschikbare parkeerplaats onmiddellijk voor je woning of vlakbij in de straat. Met een bewonerskaart kan je wel vrij parkeren in een afgebakend gebied. Dat zijn alle betalende parkeerplaatsen in die zone, behalve in de commerciële straten.  Bij ophaling van je bewonerskaart bij Streeteo, ontvang je een stratenlijst met alle informatie over jouw bewonerszone. Op de pagina blauwe zone kan je het plan met de verschillende parkeerzones terugvinden.

Heb ik nood aan een autoluwe vergunning?

In het hart van Mechelen zijn sommige straten tijdens bepaalde uren autoluw. Dit betekent dat hier tijdens deze uren geen verkeer met een motor, zoals auto's en brommers, mag rijden. Tenzij je een vergunning hebt. Voor de meeste autoluwe straten geldt dit tussen 11 en 18u. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Rijd je toch de autoluwe straat in, dan registreert een camera je nummerplaat en krijg je een boete. Daarnaast zijn er ook nog enkele autovrije straten. Daar rijdt er helemaal geen verkeer met motor, tenzij als uitzondering. Als bewoner kan/ moet je een vergunning aanvragen. 

Gegevens van de aanvrager

Geboortedatum *

Vorig adres

Nieuw adres

Ben je op het nieuwe adres *

Wie verhuist er mee?

Geef de gegevens van alle gezinsleden die mee verhuizen. Door op de '+' te klikken kan je personen toevoegen.

Adrescontrole wijkagent

De wijkagent heeft enkele weken tijd om de adrescontrole uit te voeren. Dit kan afhangen van het tijdstip dat u doorgeeft.

Let op: je huisnummer moet duidelijk zichtbaar zijn aangebracht!

Wanneer ben je meestal thuis? *

Mobiliteit

Heb je nood aan een attest om bij Streeteo een tijdelijke bewonerskaart aan te vragen *

Let op! Woon je in een autoluwe zone, dien je hier een vergunning voor aan te vragen.

Dit attest wordt na verwerking van jouw adreswijziging door ons rechtstreeks doorgestuurd naar Streeteo. Je krijgt hiervan een bevestiging via mail. Zodra je deze bevestigingsmail ontvangen hebt, kan je je aanvraag voor een voorlopige parkeerkaart indienen bij Streeteo. Neem zeker ook het inschrijvingsbewijs van je wagen mee, alsook je identiteitskaart.

Stad Mechelen zet sterk in op verkeersleefbaarheid en – veiligheid. Wij zetten je graag goed op weg. Daarom bieden we je, samen met De Lijn, cambio en Blue-bike een gratis probeerpakket aan. Graag meer info? Raadpleeg de website van de lijn

Wat gebeurt er met mijn aanvraag?

Als de adreswijziging werd goedgekeurd door de politie, maak je na 4 dagen een afspraak om je nieuwe adres op de chip van je identiteitskaart te zetten.  

De inschrijvingsdatum is de datum van aanvraag.

De betaling van de adreswijziging gebeurt in het Huis van de Mechelaar bij aanpassing van de identiteitskaart (pincode identiteitskaart meebrengen!). Niet vergeten hiervoor een afspraak te maken.