Rond 20 juli vieren de Mechelse moslims, net als op andere plaatsen in de wereld, het Offerfeest. Het is een feest van vreugde, verzoening en aandacht voor armen in de samenleving.


Het feest wordt gevierd met familie en vrienden, waarbij heerlijke gerechten worden voorgeschoteld. Het Offerfeest is een beetje vergelijkbaar met Kerstmis, waarbij christenen vaak in familieverband de geboorte van Jezus vieren.

Bij moslims staat het Offerfeest in het teken van de profeet Ibrahim. Ibrahim, ook gekend als Abraham, wordt beschouwd als aartsvader van zowel het christendom, jodendom en de islam. Vele moslimgezinnen offeren ter nagedachtenis van de profeet een dier. Het vlees wordt verdeeld onder familie, vrienden of minderbedeelden. Men kan ook een gift doen aan armen of hulporganisaties. De offergave staat symbool voor trouw, liefde en dienstbaarheid.


De Stad Mechelen wenst de vierende Mechelaars een fijn feest toe. Om het zo fijn mogelijk te kunnen organiseren, vind je hieronder de belangrijkste informatie. In regio Mechelen zijn er verschillende mogelijkheden om op een legale manier een dier te offeren.

Slachten in regio Mechelen

Tijdelijke slachtvloer Werchter (Roger Durinck)

Eggelbroek 6, 3118 Werchter

Je kan een schaap aankopen bij de organisator van de slachtvloer in Werchter vanaf 26 juni. Alle informatie vind je op www.offerfeestwerchter.be. De organisator vraagt jouw slachtvergunning aan. De slachting gebeurt onder verdoving.

Een drive-in wordt georganiseerd en er wordt aan mensen gevraagd om met zo weinig mogelijk te komen, maximaal in de auto te blijven, de richtlijnen te respecteren, en op de afgesproken uren te komen, steeds voldoende onderlinge afstand (1,5 m) te houden en de hygiënevoorschriften te volgen.

Meer info over de lokale coronamaatregels op de website van de gemeente Rotselaar

Tijdelijke slachtvloer Londerzeel (Ghordo Hamid)

Kaaskantmolenstraat 29, 1840 Londerzeel, 0477 47 09 02

Je kan een schaap aankopen op14/6, 10/07, 11/07 en op 17/07 en 18/07 zonder afspraak. De organisator vraagt jouw slachtvergunning aan. De slachting gebeurt onder verdoving.

Een drive-in wordt georganiseerd en er wordt gevraagd om met 1 persoon per auto te komen, in de auto te blijven, de richtlijnen te respecteren, steeds voldoende onderlinge afstand (1,5 m) te houden en de veiligheidsmaatregelen te volgen.

Meer info over de lokale coronamaatregels op de website van de gemeente Londerzeel

Andere mogelijkheden

 • Slachthuis Salembier Antwerpen
  Slachthuislaan 70, 2060 Antwerpen, 03 235 79 81
  Je bestelt rechtstreeks een schaap bij de uitbater.
 • JIDA bvba - Slachthuislaan 14, 2800 Mechelen, 015 205 405 of 0495 27 54 05
  Gespecialiseerd in halal rundsvlees en lamsvlees. Je bestelt best op voorhand jouw vlees.
 • Eén van de andere erkende slachthuizen
 • Bestel jouw vlees bij een slager
 • Schenk een gift

Slachtvergunning

Vergeet niet na te kijken of je een slachtvergunning moet aanvragen. In sommige gevallen
(bv; tijdelijke slachtvloer Werchter, tijdelijke slachtvloer Londerzeel) wordt dit voor jou in orde gebracht, in andere gevallen moet je dit zelf aanvragen. Dit kan online (€ 5,5) of via een afspraak in het Huis van de Mechelaar (€ 15) van 5 tot 16 juli. Opgelet: de slachtvergunning is persoonlijk, dit betekent één schaap per rijksregisternummer. Zorg ervoor dat je een kopie van je slachtvergunning bij je hebt als je je schaap van de slachtvoer vervoert.

Wetgeving

Vanaf 1 januari 2019 is het overal in Vlaanderen verboden om dieren zonder verdoving te slachten, zowel op tijdelijke slachtvloeren als in slachthuizen.

Bij wet verboden:

 • Rituele thuisslachting
 • Onverdoofde slachting op tijdelijke slachtvloeren
 • Vervoer van levende schapen in afgesloten koffer of met samengebonden poten

Alle info kan je terugvinden in deze flyer