Cultuur

Cultuurcentrum Mechelen biedt een breed podiumprogramma voor jong en oud waarbij artistieke kwaliteit en eigentijdse relevantie voorop staan. Het zet graag in op een volwaardig school- en familieprogramma om van jongs af de culturele interesse te prikkelen.

DE MAAN nieuwe stijl is een open huis, productief en receptief, waarbij de definitie van figurentheater vaak wordt opgerekt tot bredere visuele performance. In DE MAAN kan je terecht voor familievoorstellingen en een ruim aanbod voor scholen.

Het aanbod voor scholen van Cultuurcentrum Mechelen en DE MAAN wordt samen gepresenteerd. Rug aan rug. Zij aan zij. Handig, horen we je denken, maar er is nog meer. Je kan ook je reservatie in één slag online ingeven.

Door de handen in elkaar te slaan, hopen DE MAAN en Cultuurcentrum Mechelen om het voor jou makkelijker te maken je weg te vinden binnen ons gezamenlijk scholenaanbod

Kunstencentrum NONA organiseert geen schoolvoorstellingen overdag. Ze verwelkomen leerlingen en leerkrachten graag bij de avondvoorstellingen.

Met de komst van LAZARUS en Willy Thomas waait in het ARSENAAL waait een nieuwe wind. ARSENAAL/LAZARUS biedt niet zo vaak schoolvoorstellingen aan overdag, maar leerkrachten en leerlingen zijn steeds welkom op de avondvoorstellingen. Bij de meeste voorstellingen wordt bovendien een lesmap voorzien.

Op cultuurkuur.be kunnen scholen en organisatoren elkaar rechtstreeks contacteren. Organisatoren publiceren hun activiteiten en bereiken meteen de juiste doelgroep. Scholen contacteren organisatoren en gaan met hen aan de slag. Bijkomend wordt er actief gepolst naar de mening van leerkrachten zodat collega's interessante dingen ontdekken. cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel en CultuurNet Vlaanderen.


Toerisme

Plan je een bezoek aan Mechelen met jouw klas? Kijk, kies en leg enkele leerrijke uren vast met de kinderen via Mechelen in groep. 

De rondleiding 'Stadhuis voor scholen' is ook de moeite waard. Een gids geeft een rondleiding in het Stadhuis en geeft uitleg over de functie en de bevoegdheden ervan. Als de loketten van het Huis van de Mechelaar open zijn dan wordt ook daar een kort bezoek gebracht. Mechelse scholen betalen 40 euro voor 2 uur en een administratiekost van 5 euro. Een bezoek aanvragen kan je via visit@mechelen.be. Dit aanbod geldt ook voor het volwassenenonderwijs. 

De beklimming van de Sint-Romboutstoren kan voor Mechelse scholen. Een gegidste rondleiding van 2u op de toren kan aan volgende tarieven:

Scholen (tot 25 personen) - prijs van toepassing voor zowel leerlingen als leerkrachten

  • Prijs gids: 80 euro
  • Ticket toren: 6 euro

Mechelse scholen:

  • Prijs gids: 40 euro
  • Ticket toren: 1,50 euro

Musea & Erfgoed

Musea & Erfgoed Mechelen combineert een museumwerking met een erfgoedwerking en actualiseert het Bourgondische stadspaleis, Hof van Busleyden, tot een hedendaags stadsmuseum en geeft zo vandaag betekenis aan het verleden van de stad.

Ontdek met je klas een stukje Mechelen. Historische plekken in de stad, een interessante tijdelijke tentoonstelling of een greep uit de vaste collectie kunnen als uitgangspunt dienen voor een leerrijke uitstap met de klas. Er zijn zowel museumklassen met begeleiding als educatieve pakketten om zelf mee aan de slag te gaan.

Eens gluren achter de schermen van het Stadsarchief? Hoe worden de stukken opgehaald, bewaard ...? Welke weg volgt een archiefstuk van bij zijn binnenkomst in het archief tot het uiteindelijk toegankelijk is? Wat doen de archivarissen en hun collega's? Welke schatten worden er bewaard? Ontdek nu het antwoord op deze en nog veel meer vragen tijdens een rondleiding in het Stadsarchief! Rondleidingen voor scholen (tot 20 personen) zijn gratis.

In de voormalige Mechelse Kazerne Dossin is het Museum, Memoriaal en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten gevestigd. Zeker een bezoek met je klas waard. 

Kinderen en jongeren zijn van harte welkom in ’t Grom, het Groentemuseum. Het museum, de tuinen en de keuken bieden heel wat mogelijkheden voor klasbezoeken. Thematische rondleidingen en kookworkshops geven leerlingen de kans om zich onder te dompelen in de wereld van tuinbouwerfgoed, tuinieren, groenten en gezonde en duurzame voeding.  Leuk om te combineren met een bezoek aan de groenteveiling of het project Tutti Frutti.

In het Speelgoedmuseum valt er heel wat te beleven. Scholen kunnen hier terecht voor een bezoek, spelateliers, enz…