In de Bib kan je niet alleen terecht voor een uitgebreid aanbod van literatuur, muziek en film, maar ook actuele informatie over auteurs, boekhandels en literaire verenigingen. Daarnaast hebben ze ook een heel interessant aanbod voor professionals:

  • Leerkrachten van basisscholen en studenten van de lerarenopleidingen in Mechelen kunnen een lidkaart aanvragen.
  • Bij de bibliotheek kan je ook terecht om boekenpakketten op thema en/of op niveau te laten samenstellen. Jij bezorgt de nodige informatie, zij zorgen voor een kant-en-klaar af te halen pakket.
  • Ook wie eenzelfde boek samen met de hele klas wil lezen kan een kijkje nemen in de leeslescatalogus en een boek aanvragen  voor de hele klas.
  • De bibliotheek, het stadsarchief en de vele boekhandels organiseren regelmatig boekvoorstellingen, signeersessies, tentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten die ook aangekondigd worden op UiT in Mechelen.
  • Cultuurconnect biedt scholen de toegang tot het GoPress-archief via het abonnement van de bib. Alle info vind je hier.
  • Ken je Kamishibai? De Kamishibai is een Japans verteltheaterkastje waarin je grote prenten (A3) kan schuiven. Op de achterzijde van die prenten staat een verhaal dat de kamishibai-verteller voorleest. In de bib kan je een vertelkast én vertelplaten lenen. 
  • Wil je graag met je klas rondgeleid worden door de jeugd- en/of hoofdbibliotheek? We leiden jullie graag doorheen onze uitgebreide (digitale) collectie! Voor meer informatie kan je e-mailen naar jeugd.bibliotheek@mechelen.be of uitleen.bibliotheek@mechelen.be.
  • Ben je leerkracht/begeleider van een groep anderstalige nieuwkomers? En wil je graag een rondleiding in onze bibliotheek? Vraag je rondleiding aan

Boekenruil in de dorpen van Mechelen

De stad Mechelen heeft de intentie om meer rond ontmoeting te werken en in alle dorpen wordt er een boekenruil georganiseerd.  Ofwel breng je al een boek van thuis mee dat je niet meer leest, ofwel kom je eerst eens een kijkje nemen. Vind je een boek dat je wil lezen, dan kan je het meenemen om later weer een boek terug te brengen. Een laagdrempelig concept dat op vele plekken al zijn succes kent. 

Ben je als school geïnteresseerd om langs te komen met je klasjes of heb je hierover vragen? Onze dorpshuisverantwoordelijken staan voor je klaar, aarzel niet om ze te contacteren