Wat is het OOT?

Het Overleg Operationeel Team, afgekort OOT, is een casusoverleg dat georganiseerd wordt in elke politiezone binnen het gerechtelijk arrondissement Antwerpen, afdeling Mechelen. Aan tafel zitten de FJC-casusregisseur(s), politie, parket en het OCMW/Sociaal Huis. Het OOT gaat maandelijks of tweewekelijks door. Tijdens het overleg worden recente politietussenkomsten inzake intrafamiliaal geweld besproken. Het gaat dan over alle mogelijke vormen van fysiek, psychisch en seksueel geweld binnen een familiale context, zoals bijvoorbeeld belaging tussen ex-partners, geweld door of ten aanzien van ouders, kinderen die opgroeien in een gewelddadige omgeving, …   

Elke partner brengt alle relevante informatie aan waarover ze beschikt. Er wordt besproken of de verontrusting door hen gedeeld wordt en welke hulpverlening eventueel al lopende is. Op die manier maken we samen een risico-inschatting en bekijken we of een hulpverleningstraject moet opgestart worden. 

Wat is het belang ervan vanuit het parket bekeken?

In de eerste plaats hopen we via het OOT een snelle en proactieve aanpak van intrafamiliaal geweld op poten te zetten. We beogen op deze manier een verdere escalatie van het geweld of herhaling van dergelijke feiten zo veel mogelijk te vermijden.

Ten tweede, kunnen we bij de verdere justitiële afhandeling van het dossier rekening houden met de gedeelde informatie of met het feit dat er reeds een casusregisseur betrokken is die de situatie verder mee opvolgt.  

Ten derde, draagt het OOT bij tot een nauwere samenwerking tussen parket, hulpverlening en politie in ons arrondissement. We hebben gemerkt dat we hierdoor ook in crisissituaties sneller op elkaar kunnen terugvallen waardoor we met z’n allen doortastend kunnen optreden.

Uiteindelijk hopen we dat op termijn de inzet van het FJC en hulpverlening zal leiden tot een daling van intrafamiliaal geweld, zowel op vlak van de ernst van de feiten, als het aantal incidenten.

Wat is de meerwaarde dat het parket hieraan deelneemt?

Wij fungeren als een alarmbel: als er bij ons een lopend dossier is inzake intrafamiliaal geweld tussen de betrokkenen, kan dit een aanleiding zijn om een versnelling hoger te schakelen (zowel intern op parketniveau, als voor de betrokken hulpverlening). Wij kunnen ook meedelen of men eerder al dader of slachtoffer was van intrafamiliaal geweld. Daarnaast kunnen we voorzien in andere relevante informatie, zoals bijvoorbeeld eerder druggebruik, een alcoholproblematiek, gedwongen opnames in het verleden, een lopend dossier bij de jeugdrechtbank, … Met al deze elementen wordt dan rekening gehouden bij de risico-inschatting en triage.

Door deel te nemen aan het overleg kunnen we de juiste informatie over het justitiële traject aanbrengen aan de hulpverlening en, via hen, ook aan de cliënten.

Tot slot, is er vaak een gerechtelijk luik verbonden aan intrafamiliaal geweld en zorgt onze deelname ervoor dat ook dat perspectief meegenomen wordt in de beoordeling. Anderzijds is het bekijken van het dossier vanuit het perspectief van de andere partners ook voor ons een meerwaarde.

 

Tekst: Sonja Overloop en Veronica Nelissen, parketjuristen