Het Family Justice Center Mechelen organiseert minstens één keer per maand zitdagen in de twaalf gemeenten van het arrondissement Mechelen. Wij spraken met Sophie. Zij houdt zitdagen in Willebroek en is ondertussen een vaste waarde voor zowel de medewerkers van het Sociaal Huis als voor de inwoners van Willebroek.

Kan je jezelf voorstellen?

"Ik ben casusregisseur bij het FJC. Sinds 2020 versterk ik de verbinding met de lokale gemeenschap in Willebroek door wekelijkse zitdagen te houden. Hoe zo’n zitdag eruitziet? Ik installeer me in mijn bureautje in het OCMW en begin mijn dag te organiseren. Ik geef afspraken door aan het onthaal, zit samen met de maatschappelijk assistenten, spreek mensen die op afspraak komen en plan eventuele afspraken of consultmomenten in."

Hoe is die samenwerking ontstaan?

"Alle lokale besturen uit de regio ondersteunen de werking van het FJC inhoudelijk en financieel. We vinden het belangrijk dat het FJC zichtbaar is in de hele regio. Het is voor lokale partners en burgers een troef om één à twee vaste FJC-medewerkers te hebben die het ‘gezicht’ zijn van hun gemeente."

Wat maakt deze aanpak nodig of bijzonder? En hoe gaat het praktisch in zijn werk?

"De doelstelling van deze zitdagen is tweevoudig. Enerzijds worden cliëntgesprekken georganiseerd om dichter bij de burger te staan. Want tijdens die dagen worden ze in het Sociaal Huis in Willebroek ontvangen en hoeven zij zich niet te verplaatsen naar de hoofdvestiging in Mechelen. Daarnaast blijven huisbezoeken nog altijd mogelijk. Wanneer cliënten niet of niet veilig bij het Sociaal Huis geraken bijvoorbeeld. Anderzijds dragen de zitdagen bij aan meer samenwerking met de lokale besturen. In het Sociaal Huis in Willebroek zetelen onder andere het OCMW, JAC, CAW, UPLOAD en de gemeente. De medewerkers van deze organisaties kunnen altijd bij mij terecht voor advies en overleg. Deze consultfunctie verlaagt drempels."

Dankzij de zitdagen sta je dichter bij de burger, maar het draagt ook bij aan meer samenwerking met de lokale besturen.

 

De samenwerkingsverbanden bewijzen inderdaad hun nut. Welke uitdagingen kom je tegen? Is er iets dat jij nog graag ziet gebeuren in de toekomst?

"Het hulpverleningslandschap verandert continu: nieuwe contactpersonen, nieuwe initiatieven die door de gemeente worden opgezet, nieuwe overlegorganen. Door in de gemeente aanwezig te zijn, blijf je goed op de hoogte. Ik neem bijvoorbeeld deel aan het Welzijnsoverleg in Willebroek, dat twee à drie keer per jaar plaatsvindt. Een goed moment om nieuwe zaken te ontdekken en te netwerken. We staan door de zitdagen al heel dicht bij de burgers. Maar ik hoop dat we in de toekomst ook een open deur kunnen bieden voor alle slachtoffers én plegers van intrafamiliaal geweld."

Welke voldoening haal je er zelf uit?

"Aangezien ik al een tijdje meedraai in Willebroek, is het leuk om zo veel mensen tegen te komen op straat die spontaan een babbeltje met je beginnen. Mensen van wie je weet dat het FJC ooit (of nog) een belangrijke rol heeft gespeeld in hun leven. En de luxe van ook op verplaatsing een hele schare collega’s te hebben natuurlijk."