Orgaandonatie kan levens redden. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is transplantatie van een orgaan de laatste mogelijke behandeling. Als je sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen jouw organen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat je daar nu al over nadenkt en je registreert als donor.

REGISTREER ME ONLINE!

Voorwaarden

Als je Belg bent of meer dan zes maanden in België woont, dan staat de wet de verwijdering van organen na jouw dood toe tenzij:

  • je dit uitdrukkelijk hebt geweigerd tijdens uw leven
  • jouw naaste familieleden (kinderen, ouders of echtgenoot) zich tegen de orgaanafname verzetten.

Procedure

Om te voorkomen dat je naaste familieleden na jouw dood de pijnlijke keuze in jouw plaats moeten maken, kan je je als orgaandonor laten registreren bij het gemeentebestuur van jouw woonplaats. 

In Mechelen kan je je registratie als orgaandonor zonder afspraak in orde brengen aan het snelloket. Je kan jezelf ook online registereren. Hiervoor heb je je identiteitskaart nodig.  De gemeente verwerkt je registratie in het Rijksregister.

Bij een plots overlijden, zullen de medische diensten het Rijksregister raadplegen om na te gaan of je een donor bent of niet.

Meer info over voorafgaande zorgplanning en je wilsverklaring kan je verkrijgen via vzw LEIF Mechelen. Of in hun brochure

Bedrag

De registratie tot orgaandonatie is gratis. Je hebt ook de mogelijkheid om je weigering te registeren.