Wil je zeker zijn over wat er na je overlijden met je lichaam en je bezittingen gebeurt, dan kan je je wensen hierover het best vooraf vastleggen. Een laatste wilsbeschikking, een uitvaartcontract en een testament zijn diverse opties om je keuzes kenbaar te maken. Je kan zelf beslissen of je na je dood orgaandonor wil zijn of liever je lichaam aan de wetenschap schenkt. Ook euthanasie is een mogelijkheid waarvoor je op voorhand kan kiezen.

LEIF Mechelen wil op een laagdrempelige wijze - via informatieverstrekking, adviesverlening, consultatie en sensibilisatie - ondersteuning bieden bij het uitklaren van de vele vragen rond het levenseinde.

  • Een wilsbeschikking is een verklaring waarin je uitvaartwensen worden neergeschreven. 

  • Als privépersoon kan je een uitvaartcontract afsluiten met een begrafenisondernemer, een notaris of een verzekeringsmaatschappij. In zo’n contract laat je informatie opnemen over je wensen voor je uitvaart.

  • Een testament biedt vele mogelijkheden. Zo kan je erop rekenen dat je laatste wil correct wordt uitgevoerd.

  • Een wilsverklaring is een document waarin je aangeeft wat je wensen zijn voor je behandeling of levenseinde. Deze verklaring wordt gebruikt als je zelf geen beslissingen meer kan nemen.