In Mechelen is geen plaats voor discriminatie. Om discriminatie tegen te gaan werkt Stad Mechelen samen met Unia, een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert. De medewerkers van Unia informeren je over je rechten. Ze luisteren en registreren je verhaal en zoeken, indien jij dit wenst, samen naar een oplossing. Kom je in aanraking met discriminatie? Meld het!

Regionale aanpak

Sinds 2020 heeft Unia een vernieuwde regionale aanpak met 5 contactpunten in Vlaanderen. Mechelen sloot een samenwerkingsovereenkomst met Unia om samen de strijd tegen discriminatie aan te gaan. Samen zetten we de komende jaren onder meer in op praktijktesten in de huisvesting, praktijktesten in de sector arbeid en haatspraak. Deze acties maken deel uit van een actieplan tegen racisme en discriminatie. 

Unia als kenniscentrum

Unia deelt met plezier haar kennis via de gratis online opleiding eDiv. Je traint jezelf in de antidiscriminatie- en antiracismewetgeving in België. Je vindt er modules over diversiteitsbeleid en handicap op de werkvloer. En in de situatiedatabank kan je aan de slag met meer dan 150 uit het leven gegrepen voorbeelden.  Zoek je juridische informatie? Dan biedt de bibliotheek je een snel overzicht. Wil je nog meer leren of samen een preventieve actie organiseren? Unia geeft ook training en begeleiding.