Heel wat ambassadeurs zetten hun schouders onder de Nationale Spelen van de Special Olympics. Hieronder vertellen ze waarom ze de Spelen zo waardevol vinden en waarom het een niet te missen event voor alle Mechelaars wordt.


Remco Evenepoel, wereldkampioen wielrennen 

"Als wereldkampioen steun ik de kampioenen die deelnemen aan de Nationale Spelen van Special Olympics." 

 

 

 


Bashir Abdi, Olympisch medaillewinnaar marathon

"Ik steun 100% de Nationale Spelen Special Olympics 2023 in Mechelen."


K3

"Het enthousiasme van de atleten, daar kunnen wij vaak nog iets van leren."

Tijdens onze albumvoorstelling in november 2022 hebben we een aantal atleten ontmoet en hebben we samen een spelletje batminton gespeeld. Het was heel leuk om tegen hen te mogen spelen. Het is ongelooflijk om te zien hoe enthousiast al deze sporters zijn en hoe ze er helemaal voor gaan. Daar kunnen wij vaak nog een voorbeeld aan nemen.

Als ambassadeur van de Nationale Spelen van de Special Olympics vinden we het heel belangrijk om deze boodschap op een zo breed mogelijke manier te verspreiden.  Er zijn nog veel (toekomstige) sporters die misschien nog niet de weg gevonden hebben naar de juiste club en daar willen we graag bij helpen. K3 staat voor inclusiviteit en iedereen moet de kans krijgen om aan sport te doen of te supporteren voor hun favoriete spelers.


Laure Resimont, Basketbalspeelster Belgian Cats en Kangoeroes Mechelen 

"Als topsporter en echte Mechelaar ben ik super trots dat we dit in onze stad kunnen organiseren. da’s een once in een lifetime experience."

De Nationale Spelen van Special Olympics, da’s een once in een lifetime experience. Als topsporter en echte Mechelaar ben ik super trots dat we dit in onze stad kunnen organiseren. Voor mij persoonlijk hebben de echte Olympische spelen sowieso iets magisch, daardoor zijn ook de Nationale Spelen van Special Olympics voor mij iets speciaal. Ik ben heel benieuwd naar verschillende sporten, maar basketbal blijft mijn sport, daar kijk ik dus wel extra naar uit. Ik hoop dat atleten, begeleiders, vrijwilligers en supporters er samen een groot feest van kunnen maken. 


Saar Pelgrims, leerkracht en reisbegeleidster bij Down The Road

“ Het onderste uit de kan halen’vind ik een mooi doel om na te streven. Zeker wanneer het gaat over de integratie van personen met een beperking."

"We moeten volop gaan voor een kwaliteitsvol leven. Zodat zij net als iedereen dromen kunnen najagen en grenzen kunnen verlegen. Ik zet met veel plezier mijn schouders onder de Spelen in Mechelen. Door mijn werk als leerkracht in het buitengewoon onderwijs en door het begeleiden van mensen met het syndroom van Down tijdens Down The Road, weet ik hoeveel zo’n duwtje in de rug kan betekenen. Dus supporters, laat jullie gaan! Jullie gejuich langs de zijlijn brengt een even grote glimlach teweeg als een mogelijke overwinning.”  


Jeroom Snelders, cartoonist

Deze atleten en hun entourage verdienen alle respect en bewondering voor hun prestaties en inzet.

“Ik zet met plezier m'n smalle schouders onder dit project!  Ik hoop dan ook dat m'n aanmoedigingen een beetje helpen om hen vooruit te stuwen. Een klein applaus kan al een groot verschil betekenen. Wat moet een bomvolle, juichende tribune voor de sporters dan wel niet betekenen?”        


Helena Wyckaert, padelspeelster

Ik heb veel respect voor de atleten die deelnemen aan de Nationale Spelen en hoop dat de Mechelaars hen massaal de steun geven die ze verdienen. 

“Ik vind de Nationale Spelen van Special Olympics een prachtig initiatief. Ik kijk vooral uit naar de tenniswedstrijden. Ik speelde zelf 15 jaar tennis en de sport leunt het meeste aan bij de sport die ik nu beoefen: padel.”


Thomas Vanderveken, televisiemaker

Mechelaars krijgen nu de kans om op een laagdrempelige manier prachtige moment van echte levensvreugde te zien en zich hierdoor te laten inspireren.

“Mechelen is 'mijn' stad. En die van Sjarabang vzw. Mijn moeder zet al jaren mee haar schouders onder deze vzw, die zich inzet voor mensen met een beperking. Al mijn hele leven zie ik via mijn moeders werk hoe mensen met een beperking de wereld kleurrijker en vaak beter maken. Velen van hen zijn me dierbaar. Ze schonken me meer dan ik kan teruggeven. Door ambassadeur te zijn voor de Special OIympics in Mechelen, hoop ik iets terug te doen. Ik geloof dat diversiteit, in welke vorm ook, ons leven beter maakt. Mechelaars krijgen nu de kans om op een laagdrempelige manier prachtige moment van echte levensvreugde te zien en zich hierdoor te laten inspireren.”


Ellen Van Loy, veldrijdster & wielrenster

De atleten slepen je mee in hun enthousiasme en da's een hele mooie, echte belevenis.

“Als actief wielrenster wil ik mij inzetten voor alle sporters die tijdens de spelen het beste van zichzelf geven. Door mijn werk in een voorziening voor personen met een mentale beperking klopt mijn hart voor al deze mensen. En als deze toppers dan samen aan sport doen, klopt het plaatje voor mij helemaal. Mechelaars, kom massaal uit jullie kot! De spelen worden een onvergetelijke ervaring voor jullie en de sporters.  Ze slepen je mee in hun enthousiasme en da's een hele mooie, echte belevenis.”


Walter Schroons, voormalig Mechels schepen van Sport float: right

Special Olympics is voor mij de meest pure vorm van sport: met authentieke emoties, met zowel vreugde als verdriet na elke prestatie.

“Als voormalig schepen van Sport weet ik hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, ieder op zijn of haar niveau. Special Olympics is voor mij de meest pure vorm van sport: met authentieke emoties, met zowel vreugde als verdriet na elke prestatie. Maar elke deelnemer is een winnaar die het beste van zichzelf geeft. Ik roep de Mechelaars op om alle sporters te komen aanmoedigen. Hun aanwezigheid zal hen naar een hoger niveau tillen.  En de atleten verdienen het dat hun prestaties door veel mensen bewonderd worden.”


Maija Mans, ropeskipster

“Ik ben heel blij dat ik deel mag uitmaken van dit unieke en prachtige project. Sport is voor mij heel belangrijk. Het wordt geweldig om zo veel mensen te zien met een passie voor sport. Dit worden vast de warmste Spelen ooit.” 


Jan Campi, dj bij Radio Botanique float: right;

De atleten zijn onvoorwaardelijk oprecht en dat levert authentieke emoties op: échte vreugde, dankbaarheid en vriendschap

“Ik heb een groot hart voor de mensen die deelnemen aan de Nationale Spelen van Special Olympics. Ze zijn onvoorwaardelijk oprecht en dat levert authentieke emoties op: échte vreugde, dankbaarheid en vriendschap. Ik kijk uit naar verschillende sporten: atletiek, floorball, tafeltennis en wielrennen. Ik beoefen ze trouwens zelf ook.”


Carry Goossens, acteur

“Als Mechelaar ben ik fier dat de Nationale Spelen van de Special Olympics doorgaan in Mechelen. Het is een noodzakelijk en waardevol evenement in onze huidige maatschappij. Ik hoop dat alle Mechelaars deze fierheid delen en massaal komen supporteren.”

 


Rob Schoofs, voetballer bij KV Mechelen

"De Nationale Spelen van Special Olympics tonen dat er in Mechelen geen plaats is voor discriminatie. Deze stad is voor iedereen!"

“Ik steun alle atleten omdat ik het belang van gelijkheid onder de aandacht wil brengen. En ik hoop dat de Mechelaars mee tonen dat er in Mechelen geen plaats is voor discriminatie. Deze stad is voor iedereen! De sport waarnaar ik zelf het meeste uitkijk? Voetbal, natuurlijk!”  


Jan Hautekiet, radiomaker

“Iedereen heeft recht op Olympische ambities. En het is de plicht van alle Maneblussers om hen naar de overwinning te schreeuwen. Persoonlijk kijk ik vooral met belangstelling uit naar de sporttakken atletiek, gymnastiek, voetbal en wielrennen.”


Tom Kestens, gemeenteraadslid en muzikant

"De Nationale Spelen van Special Olympics zijn een buitenkans. Voor de sporters, maar ook voor al wie graag geniet van uitzonderlijke sportieve prestaties." 

“Jaren geleden riep ik als gemeenteraadslid (en groot sportfanaat) de Mechelse G-Sport trofee in het leven, samen met toenmalig collega Fabienne Blavier. We moeten namelijk even luid supporteren voor sporters op een ‘special’ sportevenement als voor eender welke andere sporter. Daarom zijn de Nationale Spelen van Special Olympics een buitenkans. Voor de sporters zelf, maar ook voor al wie graag geniet van uitzonderlijke sportieve prestaties door mensen die leven voor hun sportieve passie. Kom genieten, met volle teugen!”


Fatma Taspinar, nieuwsanker 

"Mechelen is een stad van samenhorigheid en teamgevoel. En laat dat net zijn waar Special Olympics voor staan.”

“Waarom ik ambassadeur ben? Ik heb een hart voor doorzetters. Daarnaast ben ik een ingeweken, maar overtuigde Mechelaar. Mechelen is een stad van samenhorigheid en teamgevoel. En laat dat net zijn waar ook Special Olympics voor staat.”


Hannelore Candries, zangeres

"Op de Nationale Spelen gaan talenten stralen. Nergens beter dan in Mechelen, mijn thuisstad."

“Special Olympics is een prachtige organisatie die een podium biedt voor topsporters. Mijn bewondering voor de wilskracht en het doorzettingsvermogen van deze mensen is enorm. Nu de Nationale Spelen in 2023 in mijn thuisstad Mechelen doorgaan, wil ik zeker mijn steentje bijdragen. Voor de Mechelaars is het een unieke kans om zo’n event met internationaal aanzien mee te maken. En om de sporters, hun prestaties en talenten te bewonderen: veerkracht, optimisme en doorzettingsvermogen. Ik denk dat we veel van hen kunnen leren.”


Stijn Desmet, shorttracker

“Het promoten van sporten voor iedereen kan ik alleen maar toejuichen. Mechelaars, tonen jullie mee dat Mechelen een echte sportstad is?”


Mark Uytterhoeven, televisiemaker

“Zo’n unieke beleving en dat in onze thuisstad Mechelen? Dat wil je toch voor geen geld van de wereld missen! Het wordt fantastisch.”


Jutta Verkest, gymnaste 

“Mechelen heeft me enorm gesteund tijdens mijn eigen weg naar de Olympische Spelen in Tokyo. Als ambassadeur van de Nationale Spelen in Mechelen wil ik daarom nu iets terug doen voor de stad. Natuurlijk kijk ik vooral uit naar de discipline gymnastiek, maar ik ben ook benieuwd naar de tennis-, triatlon- en zwemwedstrijden.”


Babette Wyckaert, padelspeelster float: right;

“Sport vormt een uitdaging voor iedereen. Daarnaast doet het mensen dromen. Sport verbindt mensen met elkaar. Zo zorgen supporters voor een extra boost voor de sporters én geven ze een extra dimensie aan de sport zelf. Bovendien is een stadion of sportveld de plek bij uitstek om nieuwe mensen te leren kennen.”


Heleen Schuurmans, ROM-Skipster float: right;

“Ik vind het een ongelooflijke eer dat de Nationale Spelen van Special Olympics naar Mechelen komen. Als Mechelaar én als sporter zet ik me dan ook graag in om Mechelen mee als sportstad op de kaart te zetten. Maar daarvoor hebben we natuurlijk ook supporters nodig. Zowel voor sporters als supporters wordt het sowieso een onvergetelijke ervaring!”


Ben Crabbé, presentator en tv-maker

" De Nationale Spelen van Special Olympics in Mechelen, een perfecte match!"


Pat Donnez, journalist en radiomaker

“De Nationale Spelen zijn om vele redenen special. De voornaamste? Het zijn de enige, échte Olympische Spelen. Niet het geld of de macht regeert er, maar de begeestering voor de sport, de camaraderie, de solidariteit.” 


An Swartenbroekx & Herman Verbruggen, Markske en Bieke van FC De Kampioenen 

Wij, als Markske en Bieke en echte kampioenen steunen wij de Nationale Spelen van Special Olympics 2023 in Mechelen. U komt toch ook kijken?!


Frimout, muzikant

"De Nationale Spelen van Special Olympics wordt het hoogtepunt van het sportjaar. Zonder twijfel."

De Nationale Spelen van Special Olympics zijn een uniek evenement waar elke sporter een winnaar is. De echte Olympische gedachte 'deelnemen is belangrijker dan winnen' komt nergens zo mooi tot uiting als hier. Vanuit onze band Frimout vinden we het superbelangrijk om muziek, net als sport, als een inclusieve activiteit te beschouwen. Eén van onze hoogtepunten uit onze carrière is de opname van de clip van 'Sterren Zien', waarbij allemaal kanjers met een beperking de sterren van de hemel dansten. Met heel veel plezier nemen we het ambassadeurschap voor de Nationale Spelen van Special Olympics op en zetten we onze schouders mee onder dit event. Het wordt zonder enige twijfel hét hoogtepunt van het sportjaar.


Steven Goegebeur, stand-up comedian 

"Het is niet belangrijk of je in de maat loopt of uit de maat, belangrijkste is dat je je eigen ritme vindt!"


Sasha Hens, waterskiër

"De sporters die deelnemen aan de Nationale Spelen van special Olympics zijn voor mij inspiratie en het is voor mij een eer dat dit in onze stad zal plaatsvinden."


Kamal Kharmach, stand-up comedian en tv-maker

"Tijdens de Nationale Spelen van Special Olympics wordt Mechelen even het centrum van de wereld. Ik ben benieuwd!"

"Ik ben super fier om hier deel van uit te maken. Het feit dat België de ambitie heeft om sport bij iedereen dichterbij te brengen, is iets waar we alleen maar heel trots op kunnen zijn. Het is ook fantastisch dat Mechelen als een centrum stad in België nu ook even het centrum van de wereld wordt. Veel succes ermee! Ik ben benieuwd naar hoe het zal verlopen en hoop op een massale opkomst."


Isolde Lasoen, muzikante 

"De warmste spelen zijn absoluut de Nationale Spelen van Special Olympics. Zo'n bemoedigend signaal voor een inclusieve samenleving!" 

"Iedereen is uniek, iedereen heeft zijn talenten. Sport en spelen verbinden, sinds mensenheugenis. Maar de warmste spelen zijn absoluut de Nationale Spelen van Special Olympics. Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn deze super belangrijk. Zo goed dat ze bestaan! Zo een positief en bemoedigend signaal voor een inclusieve samenleving!  Als één van de vele ambassadeurs doe ik graag een warme oproep; kom af naar Mechelen, laat ons het stadion doen vullen en supporteren voor de atleten!" 


Roos Van Acker, radiomaker

"Heerlijk, de Nationale Spelen in Mechelen. Kom zeker kijken en laat de atleten schitteren zoals nooit tevoren!"

"Wat heerlijk dat een sportevenement als de Nationale Spelen van Special Olympics plaatsvindt in Mechelen, onze stad. Mijn neef van 35, Louis Clincke, heeft een hele tijd geleden een zwaar ongeval gehad met zijn motor en door zijn wilskracht en doorzettingsvermogen behaalde hij onlangs in Quebec in Canada een gouden medaille op de Wereldbeker Paralympics in de wegrit. Wij, als Mechelaars, kunnen mensen als mijn neef de kans geven om hen te laten schitteren zoals nooit tevoren. Kom zeker eens kijken om te zien waar deze kanjers toe in staat zijn." 


Erik Van Looy, presentator en filmregisseur

"Ik ben een geweldig grote supporter van de atleten die deelnemen aan de Nationale Spelen van Special Olympics … en van ‘den Anwerp’ natuurlijk."


Jacques Vermeire, stand-up comedia en tv-persoonlijkheid

"De Nationale Spelen, da's niet voor pottenstampers."

"De Nationale Spelen komen in 2023 in mijn Mechelen?! Hoe zot is dat! Ik draag deze Bijzondere Spelen dan ook een bijzonder warm hart toe. De Nationale Spelen, dat is niet voor pottenstampers. De prestaties van deze atleten zijn niet minder dan Olympisch. Ik doe daar mijn (rood) petje voor af. Dus, ja, ik kom kijken, ik kom supporteren, ik kom lachen en juichen. Van 17 tot 21 mei, in Mechelen."


Sasha & Davy, muzikanten

"Geweldig de Nationale Spelen van Special Olympics in Mechelen. Welkom atleten!"


Els Van Hove, nieuwsanker RTV Vandaag

"Meetellen, dat willen we allemaal op één of andere manier, en de atleten die deelnemen aan de Nationale Spelen  verdienen dat meer dan ooit."

“Meetellen, dat willen we allemaal op één of andere manier, en de atleten die deelnemen aan de Nationale Spelen van Special Olympics die verdienen dat meer dan ooit. Niet alleen door wat ze doen, maar door wie ze zijn, dragen ze bij aan een positieve maatschappij. Met eigenschappen als enthousiasme, vurigheid en eerlijkheid hebben ze meestal geen moeite, en dat is een gave, waar we tijdens de Nationale Spelen eindeloos mee van mogen proeven. Puur genieten wordt het!”


Klaas Delrue, muzikant Yevgueni 

Inclusie moet meer zijn dan een modewoord, en gelukkig zijn er al enorme stappen gezet. Maar het blijft tegelijk een heel belangrijke uitdaging voor onze huidige samenleving.  

Sport beoefenen en beleven vind ik één van de mooiste maar ook belangrijkste dingen die er zijn. En het is zo mogelijk nog belangrijker dat dat beleven in al zijn facetten. Het is een hobby, het is competitie, je ervaart hoe het voelt om deel uit te maken van een club, het brengt je op evenementen. En sporten zorgt voor uitdaging en brengt suspens, drama enzovoort… Het is belangrijk dat al deze dingen voor iedereen toegankelijk zijn. Inclusie moet meer zijn dan een modewoord, en gelukkig zijn er al enorme stappen gezet. Maar het blijft tegelijk een heel belangrijke uitdaging voor onze huidige samenleving. Mijn respect voor mensen die dit elke dag in de praktijk brengen is dan ook gigantisch groot. Ik ben als Mechelaar dus zeer blij en trots dat we de Nationale Spelen van Special Olympics mogen ontvangen in onze stad. En we zullen er alles aan toen om deze editie extra glans te geven!


Dieter Coppens, tv -maker Down The Road 

"Tijdens de Nationale Spelen bewonder je topprestaties van dichtbij. Een schitterend initiatief voor sporters en supporters!"

 


Raymond Ceulemans, 35-voudig wereldkampioen carambolebiljart

"Proficiat met het super initiatief. Aan alle deelnemers veel succes!"

 


Christophe Stienlet, acteur

"Dit is duidelijk een win-win situatie. Het is logisch dat de Nationale Spelen doorgaan in de warmste stad van België en het is een grote eer voor Mechelen dat dit fantastisch event hier doorgaat. Let the games begin!"