Special Olympics zet atleten met verstandelijke beperking voor de klas

Lies vind je normaal op het tennisveld of op het basketplein. Afgelopen vrijdag stond ze voor de allereerste keer voor de klas. Juf Katrien van het vijfde leerjaar van de Sint-Lambertusschool in Muizen stond met veel plezier haar plaatsje voor het bord even af. En Lies deed dat geweldig! Met veel enthousiasme vertelde ze over haar grote passie: sporten!

“Ik ben zo blij dat ik de kans krijg om kinderen te inspireren en hen te vertellen over mijn sport en hoe die me verbindt met anderen. Ja, ik heb bepaalde beperkingen, maar ik heb ook héél wat speciale talenten. Ik ben erg trots dat ik kinderen kan laten zien dat iedereen kan sporten. Zo mag én kan iedereen deel uitmaken van de samenleving.

 

Lies Gielis, Special Olympics Athlete Ambassador

786 leerlingen maken kennis met Special Olympics én met hun atleten

Het is de eerste keer dat Special Olympics in België het sportveld omruilt voor het klaslokaal. Daarvoor ontwikkelden ze het lespakket ‘Play Unified School’ voor leerlingen uit het vijfde en het zesde leerjaar. Omdat Mechelen dit jaar gaststad is voor de Nationale Spelen van 17 tot en met 20 mei krijgen veertien scholen uit de Mechelse regio het lespakket dit jaar in absolute primeur. In totaal maken op deze manier maken 768 leerlingen kennis met Special Olympics, maar vooral met hun atleten en wat ze allemaal in hun mars hebben. Maar de échte primeur was dus voor de het vijfde leerjaar van Juf Katrien.

"We zijn bijzonder trots dat we ons als eerste een ‘Play Unified School’ mogen noemen. Het lespakket is de perfecte manier om onze leerlingen te doen nadenken over hoe mensen ondanks hun verschillen ook perfect samen kunnen leven. Dat iemand als Lies voor de klas staat en samen met hen sport, illustreert dat heel mooi. Het doet onze leerlingen stilstaan bij discriminatie en brengt hen bij dat ook zij een invloed hebben op een inclusievere samenleving.”

 

Juf Katrien, vijfde leerjaar van de Sint-Lambertusschool Muizen

 

Lespakket als belangrijke aanvulling op Nationale Spelen

Vanaf volgend schooljaar trekt Special Olympics met het lespakket het hele land rond. Op die manier wil het stigma’s en taboes rond mensen met verstandelijke beperkingen van jongs af aan doorbreken. Voor de Olympische beweging is het initiatief een belangrijke aanvulling op hun jaarlijkse Nationale Spelen. Door het klaslokaal te betreden wil Special Olympics de reikwijdte en draagkracht van haar inclusieve visie verbreden. 

“De samenleving van morgen zit vandaag op de schoolbanken. We zijn er ons van bewust dat veel stigma’s en vooroordelen over mensen met een verstandelijke beperking ontstaan op jonge leeftijd. Deze doelgroep, kinderen van 10 tot 12 jaar, is matuur genoeg om de problematiek te begrijpen, maar nog jong genoeg om niet bevooroordeeld te zijn. Daar creëer je inclusie en bewustwording. Met inclusieve programma's als deze, willen we een einde maken aan discriminatie en stereotypering van mensen met een verstandelijke beperking. We streven naar een samenleving waar iedereen zijn plaats heeft en iedereen  zich geaccepteerd voelt. Tegelijkertijd willen we ook aantonen dat iedereen zelf zijn of haar steentje kan bijdragen aan een meer inclusieve samenleving.”

 

An Caers, CEO Special Olympics

 


Naast de Sint-Lambertusschool, ontvangen nog 13 andere basisscholen binnenkort Special Olympics-atleten, waaronder basisscholen De Spiegel (Leest), Wonderwijs (Zemst), VBS De Ark (Mechelen), Villa Zonnebloem (Mechelen), Sint-Niklaasschool (Leest), De Puzzel (Mechelen), Sint-Maartenschool (Hombeek), OLV De Ham (Mechelen), VBS De Parel (Mechelen), Ursulinen (Mechelen), Sint-Pietersschool (Mechelen), VBS Scheppers (Mechelen) en de Esdoornschool (Hombeek).