Tot voor kort maakt Jens Michiels met zijn circulaire onderneming Spruce Goose houten plankskes, zoals hij ze zelf, met een kwinkslag, bestempelt. Vandaag stuurt hij zijn bedrijf resoluut een andere richting uit. Van hobbyist naar ondernemer. En van een bescheiden output naar productie op grotere schaal met daar bovenop een aanbod van circulaire workshops voor bedrijven en tailormade realisaties. Het doel? Zoveel mogelijk mensen bereiken om aan te tonen dat de circulaire economie ook echt een tastbaar nut heeft. Via het subsidietraject Sluit de Cirkel van Stad Mechelen staat hij vandaag een heel stuk dichter bij de realisatie van deze ambitie. 


 © Foto: Hans maakt een foto

Meerwaarde en verhalen

De plankjes waar Jens naar verwijst zijn onder andere unieke brood- en serveerplanken die hij uit hout- en tegeloverschotten fabriceert en te koop aanbiedt via zijn website, lokale retailers en aan verschillende bedrijven. Onder de naam Spruce Goose geeft hij deze overschotten een nieuw, lang leven. Zo creëert hij meerwaarde én producten met een verhaal. 
“Elke plank legde een heel traject af voor het via mijn handen bij een nieuwe eigenaar terecht komt als een nieuw, vaak gepersonaliseerd product. Spruce Goose is ontsproten uit de vaststelling dat dergelijke, mooie, kwalitatieve en ambachtelijke producten perfect gemaakt kunnen worden uit overschotten, zonder daarvoor nieuw hout te gebruiken.” 

Productie opschalen vanuit samenwerking 

“Vandaag maak ik geen 20 maar 200 producten per maand. Die schaalvergroting kan alleen dankzij samenwerkingen met de sociale economie en andere, circulaire ondernemingen.”

Vandaag is dit nog steeds de kern van Spruce Goose. Maar waar Jens tot voor kort 20 van deze producten per maand maakte, zijn er dat vandaag 200. Het begeleidings- en subsidietraject Sluit de Cirkel van Stad Mechelen, in samenwerking met innovatiestudio Switchrs, gaf hem daarvoor het nodige duwtje in de rug. 
“Sluit de Cirkel verruimde mijn blik op wat mogelijk is met mijn bedrijf. Het opende ook heel wat deuren naar goede partners. Zo werk ik vandaag samen met maatwerkbedrijf Webo. Zij recupereren houtoverschotten en verwerken die tot materialen waar ik dan nadien mee aan de slag kan. Ook met Recuplan, een circulaire onderneming, en mede-geselecteerde voor het Sluit de Cirkel-traject, die houtafval verwerkt tot basismaterialen zoals balken en planken, zette ik een partnerschap op. Het zijn precies deze samenwerkingen die mij toestaan om mijn producten op grotere schaal te produceren. Dat ik daarmee ook sociale tewerkstelling realiseer, maakt het nog veel mooier.” 

Circulaire teambuildings 

“Ik laat mensen zelf een circulaire creatie maken, van idee tot productie en voorstelling. Zo krijgen ze een tastbaar bewijs in handen van de meerwaarde van de circulaire economie.”

Het nieuwe Spruce Goose is gebouwd op drie pijlers, vertelt Jens. De eerste is de fabricage van zijn circulaire producten op grotere schaal. Voor de tweede pijler zet hij andere talenten in: werken met groepen en mensen in beweging zetten. 
“Vandaag werk ik ook aan de voorbereiding van teambuildings voor bedrijven. Onder de naam Rond Punt zal ik in de toekomst circulaire workshops op de markt brengen voor teams van 15 tot 25 personen. In deze workshops zullen ze, na een korte uiteenzetting, in verschillende groepen en in een kleine wedstrijd, zelf een circulaire creatie maken. Van design, tot productie en pitch: we zullen iedere deelnemer inzetten op zijn of haar sterkte om zo tot een mooi, circulair eindresultaat te komen. Hiermee wil ik hen een product meegeven dat heel tastbaar maakt hoe de circulaire economie meerwaarde kan creëren.” 

Projecten op maat

De derde pijler in de activiteiten van Spruce Goose zijn tailormade projecten. Dat kan gaan van grote realisaties tot bescheiden, gepersonaliseerde producten. Zo maakte Jens recent nog een keukenblad in hout voor de keuken in het nieuwe kantoor van de Mechelse interieurarchitecten en designers van Nachtraven. 
“Voor een andere klant produceerde ik dan weer een unieke snijplank, gemaakt van hout uit stoelen die jarenlang in de eetkamer van zijn grootmoeder stonden en dus heel wat emotionele waarde voor hem hadden.” 

“Als Spruce Goose groeit, moeten ook mijn partners er bij winnen. Als ik iets verkoop, wil ik ook iets teruggeven. Die balans moet juist zitten.”

Groeien en teruggeven 

Met het vernieuwde Spruce Goose legt Jens de lat hoog. Tijdens het Sluit de Cirkel-traject en door de begeleiding die hij daar kreeg, groeide bij hem het besef dat hij iets bijzonder waardevol in handen heeft. Iets waar hij zich de volle 100% op smijt om er ook écht zijn beroep van te kunnen maken. Twee van de drie pijlers zijn ondertussen getest en klaar. Alleen de teambuildings zitten nog in de voorbereidende fase. 
In de toekomst wil hij de verschillende activiteiten van Spruce Goose nog verder wil uitbouwen met partnerschappen die een win-win zijn voor elke partij.
“De balans tussen de groei van Spruce Goose en alles er omheen moet juist zitten. Voor de afwerking van maatwerkprojecten kijk ik naar een samenwerking met scholen bijvoorbeeld. Maar ik wil er niet alleen gratis arbeidskrachten mee winnen, ook wil ook iets aan hen teruggeven. Naar die balans zoek ik voortdurend. Daarom doneer ik ook steeds een deel van mijn opbrengsten aan Natuurpunt. Het is voor mij erg belangrijk dat heel dit plaatje klopt.” 


En dankzij Spruce Goose staan we weer een stap dichter bij een circulaire regio Mechelen. Meer info over Spruce Goose vind je op www.sprucegoose.be.

Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.