In de Galgestraat zorgt Pidpa voor een nieuwe, gescheiden riolering. Van de gelegenheid maken we gebruik om de straat klimaatvriendelijker aan te leggen.

Samen denken

Woon jij in de Galgestraat? Dan kan je een tegeltuin aanvragen. Eens het zover is en we leggen de straat opnieuw aan, dan nemen we de aanleg van jouw tegeltuin mee.

Ik wil een tegeltuin

7 november 2022 hadden we een eerste buurtmoment. Daar stelden we de plannen voor en kregen we feedback van de bewoners. Dat namen we mee naar een nieuw ontwerp. 

27 juni 2023 stelden we het vernieuwde en laatste ontwerp voor aan de buurt. 

Plannen

Pidpa zorgt in de straat voor een gescheiden riolering. Dat betekent dat ze het afvalwater afvoeren naar een installatie dat rioolwater zuivert. Via een andere riolering stroomt regenwater weg. In de straat zal dus gewerkt moeten worden. Een uitgelezen kans voor ons om de Galgestraat een nieuwe en klimaatvriendelijkere inrichting te geven. 

We zorgen voor parkeerplaatsen aan beide kanten van de weg. We organiseren deze zo dat chauffeurs hun snelheid matigen in de straten. 

De parkeerplaatsen leggen we aan in kasseien met open verbindingen. Zo kan regenwater gemakkelijker insijpelen in de grond in plaats van dat het wegstroomt via de riolering. Voor toegangen tot opritten gebruiken we grasbetontegels. Dat zijn open tegels waartussen gras kan groeien. Rond de parkeerplaatsen komt bovendien meer groen. Er komen plantvakken en 23 nieuwe bomen.  

We vernieuwen de bushaltes zodat ze gemakkelijk te gebruiken zijn door iedereen. Verhoogde oversteekplaatsen zullen hierbij helpen.

Er komen brede voetpaden. Zo kan iedereen vlot en veilig door de straat wandelen. Aan de nieuwe fietsnietjes kunnen fietsen ook handig worden vastgebonden.  

Timing

Alles alles goed gaat, volgen we de timing hieronder: 

  • voorjaar 2023: Pidpa doet een milieuonderzoek via boringen.
  • najaar 2023: aanvraag omgevingsvergunning
  • najaar 2024: start werken 
  • 2025: einde werken

Partners

Pidpa

Ligging

De straat ligt vlakbij de Vrouwvliet, in Mechelen-Noord.