De nieuwe randparking Keerdok is een ontwerp van archipelago en POLO architecten en telt 516 publieke parkeerplaatsen.

Toekomstbeeld van hoe parking Keerdok er gaat uitzien.
Parking Keerdok: multifunctioneel met dakterras © Kairos/Mont-Real

Multifunctioneel

Met z’n opvallende architectuur is het gebouw een belangrijke landmark voor de stad. Je rijdt de parking rechtstreeks binnen via de N16 of via het kruispunt N16/Elektriciteitstraat. Uitrijden gebeurt via de centrale ontsluitingsweg en het kruispunt N16/Elektriciteitstraat.

Naast een parkeerfunctie heeft het gebouw een Louis Delhaize supermarkt op het gelijkvloers en komen er kantoren van Voka Mechelen-Kempen op de bovenste verdiepingen. Op het dak van het gebouw vind je een terras met bomen en een prachtig zicht op de stad.

Aan de zijde van de Afleidingsdijle legt het Rik De Saedeleerplein de verbinding tussen de inkomhal, de overdekte fietsenstalling, het jaagpad en de fiets- en voetgangersbrug over de Afleidingsdijle.

 

Het Rik De Saedeleerplein verbindt het parkeergebouw met de nieuwe fiets- en voetgangersbrug

Op en top duurzaam

Parking Keerdok is een voorbeeld in duurzaamheid. Het gebouw werd zo ontworpen dat het doorheen de jaren vlot kan overschakelen naar meer of net minder parkeren. Bepaalde verdiepingen kunnen dus van functie wijzigen en zo vlot inspelen op evoluties in mobiliteit.

Daarnaast heeft het gebouw een zonnepanelendak met een vermogen van ongeveer 170 kWp. 55% van de elektriciteitsproductie stroomt naar de laadinfrastructuur. De rest gaat naar de kantoren en de supermarkt. Die zijn niet aangesloten op het gasnet, maar halen de warmte uit de bodem.

Met de steun van Europa (ACCESS, NoordzeeRegio-programma) is parking Keerdok een voorbeeld van laadinfrastructuur en energiemanagement op Europees niveau.

De parking wordt uitgebaat door Indigo. Ook zij passen volledig in het duurzaamheidsverhaal van Keerdok. Zo voorziet Indigo een mobiliteits/dienstenhub en onderzoekt ze de optie van een last-mile-service. Hierbij worden pakketten eerst op één punt verzameld en daarna op een duurzame manier geleverd in de stad. Via Indigo NEO krijg je handsfree toegang tot de parking. Indigo zal de parking CO2-neutraal beheren en groene stroomcontracten afsluiten en heeft de ambitie het Europees Eco-label voor Parking Keerdok te behalen.

24/7 open

De parking is elke dag de klok rond open. Bewoners van Keerdok krijgen een eigen ondergrondse parkeerplaats in de buurt van hun woning. Wie buiten de Keerdokwijk woont, kan een bewonersabonnement op Parking Keerdok nemen. Werknemers kunnen er terecht met een werknemersabonnement.

 

In cijfers

  • 500-tal parkeerplaatsen
  • 1000 m² supermarkt
  • 1400m² kantoren
  • 600 m² dakterras
  • Fietsenstalling voor 120 fietsen
  • Aanbod deelwagens
  • Laadinfrastructuur
  • 419 zonnepanelen