In de Spildorenlaan in Walem rijden al een tijdje geen auto’s meer, dankzij de slagbomen. Dat maakt van deze weg een uitstekende proeftuin voor ontharding.

Plannen

De helft van de weg, aan de kant van de vijver, leggen we aan met een half verhard materiaal. Zo kan je er nog steeds comfortabel op fietsen en wandelen, maar kan regenwater toch de grond insijpelen, wat heel wat voordelen heeft. We voorkomen zo bijvoorbeeld wateroverlast, zorgen voor koelere gebieden tijdens warme zomers …

De andere strook van de Spildorenlaan ontharden we volledig en geven we terug aan de natuur. 

Omdat Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plannen heeft om de tunnel onder de E19 deels te ontharden en in te richten als doorgang voor diertjes hebben we onze plannen hierop aangepast. 

De parkeerplaatsen zijn opgeschoven richting Battenbroek en de ontharding van de Spildorenlaan zal aansluiten op de ecotunnel van AWV. 

In totaal zal maar liefst 3100m² beton verdwijnen en opnieuw gebruikt worden voor het fiets- en wandelpad. 

RE-MOVE helpt uitbreken

We onderzochten dit samen met RE-MOVE. Zij bekeken waar er mogelijkheden waren om te ontharden. Ze testten het onderzoek in enkele eerste steden en kwamen ondertussen tot een bredere aanpak voor Vlaanderen. 

Timing

Als alles goed gaat, starten de werken in het voorjaar van 2024. 

Ligging

De Spildorenlaan ligt in Walem (Mechelen), vlakbij de E19.