Online aanvragen

Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of bij de geboorte is een ingrijpende en emotionele ervaring, ongeacht de duur van de zwangerschap. Stad Mechelen wil ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem steken en opent daarom een sterrenregister.

Ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap, kunnen vandaag immers wettelijk gezien geen aangifte doen. Maar in Mechelen willen we ook de pijn en het verdriet die met dit verlies gepaard gaan erkennen. In het sterrenregister kunnen ouders hun kindje daarom symbolisch registreren. Dat kan via dit webformulier of na afspraak op de dienst Begraafplaatsen.

Als ouders dat willen, ontvangen ze hierna een symbolische akte en worden ze uitgenodigd voor de plantdag van het geboortebos.

Inspiratiesessie rond herdenken en begraven van sterrenkindjes

Op 16 maart 2024 organiseert de dienst Begraafplaatsen een inspiratiesessie rond het herdenken en begraven van alle (sterren)kindjes. Door in dialoog te gaan met ouders, deskundigen en andere lokale besturen willen we onze huidige werkwijze rond het begraven en herdenken van (sterren)kindjes evalueren. We bekijken ook hoe dit in de toekomst eventueel anders kan.

De sessie zal begeleid worden door het Berrefonds vzw.

We nodigen je graag uit om jouw waardevolle input met ons te delen. Klik voor meer info en om je in te schrijven voor deze sessie. 

Online aanvragen