In 2023 besliste Stad Mechelen om haar pasgeboren inwoners een geboortebos te schenken. Dat is een uniek stukje natuur, dat symbool staat voor nieuw leven. Dit geboortebos komt in de wijk Nekkerspoel. Alle kersverse kindjes en hun ouders worden uitgenodigd op de plantdag van dit bos.

Die vindt jaarlijks plaats in februari van het jaar volgend op hun geboortejaar. Voor kinderen geboren in 2023, vindt de plantdag plaats op zaterdag 3 februari 2024. In het geval van stevige vorst of een te natte periode, stellen we de plantdag uit naar 24 februari.

Ontving je een uitnodiging voor de plantdag? Schrijf je dan in. Dat kan tot en met 21 januari 2024.

Inschrijven voor het geboortebos

Waarom een geboortebos?

Bossen zijn de longen van onze stad, ze leveren ons gezonde lucht. Ze zijn ook de airco van de stad, zeker nu het klimaat opwarmt. Maar ze zijn vooral leuk om in te spelen, te wandelen en te verwonderen.

We planten een geboortebos aan met kleine boompjes, nauwelijks een pink dik. Net als de pasgeborenen, heeft het bos veel tijd nodig heeft om uit te groeien tot een groot en weerbaar bos, klaar voor de toekomst. 

In het geboortebos planten we alleen inheemse bomen en struiken. De aanplant van het geboortebos draagt ook bij aan onze ambitie om tegen 2024 in Mechelen 87.000 bomen te planten.

Geboortemonument

In het geboortebos komt ook een geboortemonument. Hierop kunnen ouders de naam van hun kindje laten vermelden. De namen komen op het monument in het voorjaar na de plantdag. Wil je de naam van je kindje laten vermelden op het monument? Laat ons dit dan weten voor de plantdag.

Kan je niet komen naar de plantdag, maar wil je wel de naam van je kindje laten vermelden? Duid dit dan aan op het formulier. Uiteraard kan je ook komen planten zonder de naam van kindje te laten opnemen op het monument.

Ook voor overleden kindjes en sterrenkindjes

Het geboortebos dragen we ook op aan kindjes die tijdens de zwangerschap of na de geboorte overleden zijn. Ook dan kunnen ouders deelnemen aan de plantdag en/of de naam van hun kindje laten vermelden op het geboortemonument.

Inschrijven

Bij de geboorteaangifte van je kindje krijg je een geschenk. Je kan kiezen tussen een slabbetje of het planten van een boom. Kies je voor de boom? Dan krijg je een uitnodiging voor de plantdag en het geboortemonument. Vervolgens schrijf je je in voor de plantdag en/of het geboortemonument.

Is jouw kindje geboren in 2023 en ontving je geen uitnodiging voor de plantdag? Neem dan contact op met team Burgerlijke stand via burgerlijkestand@mechelen.be.