Elk kind, elke jongere heeft bakken talent. Dat talent zetten we extra in de kijker naar aanleiding van De Warmste Week. Kunnen zijn wie je bent, dat betekent immers ook dat je kan schitteren met je talenten. Ontdek de talentententoonstelling in het Huis van de Mechelaar of online, en kom hieronder meer te weten over (het belang van) het spotten van talenten.

Talent in de kijker

Mechelen is een talentenstad. Talentdenken is daarom een rode draad in steeds meer onderwijsondersteunende projecten: Talent krijgt zomerkans, de Mechelse zomerschool, de Leerwinkel, Buddy Mechelen.

Om ervoor te zorgen dat nog meer kinderen en jongeren zich bewust worden van hun unieke talenten, volgen 50 Mechelse onderwijsprofessionals nu ook een opleiding talentcoaching bij kinderen. Want of het nu leerkrachten of leerlingenbegeleiders zijn, begeleiders uit het jeugdwerk, gezinswerkers, … Allemaal kunnen ze het verschil maken.

De stad moedigt alle professionals die in Mechelen met kinderen werken daarom expliciet aan om de talentenbril op te zetten. Die talentenbril is immers ook een kansenbril: door bewust oog te hebben voor wat iemand goed kan, ontstaan er (opnieuw) mogelijkheden voor de leerling, de begeleider en hun relatie.

Mechelen kiest voor talent

Op 8 mei 2023 ontvangt onze stad het prestigieuze label 'Mechelen kiest voor talent'. Als stad zijn we vastbesloten om talent te stimuleren en ons onderwijs te vernieuwen. We willen zuurstof en veerkracht brengen in ons onderwijsveld.

We hebben al een grote stap gezet door teams in verschillende scholen zelfstandig te laten werken met het talentgericht materiaal. Maar we gaan nog verder! Onze jeugdorganisaties krijgen ondersteuning om talentgericht te werken met kinderen en tieners, terwijl we nieuwe ondersteuningsmogelijkheden ontwikkelen voor jongeren. Bovendien hebben we een netwerk van talentspotters opgezet die elkaar inschakelen bij talentgesprekken.

Onze inzet is niet onopgemerkt gebleven. Op het onderwijsforum van 8 mei 2023 reikte Luk Dewulf ons het talentenlabel 'Mechelen kiest voor talent' uit. Dit label is een erkenning van ons engagement om ervoor te zorgen dat elk kind in Mechelen zijn talenten kan ontdekken op een laagdrempelige manier. Wij geloven dat dit een basisrecht is voor elk kind. Het talentenlabel kadert ook in onze visie op een inclusieve stad.

Hier worden talenten gespot 

Hier in Mechelen worden talenten gespot. En jij kan daar deel van uitmaken. Het is niet alleen de stad die het label 'Mechelen kiest voor talent' ontvangt, maar het is het werk van iedereen die meedoet aan deze geweldige beweging. Dus, scholen en organisaties, we nodigen jullie uit om het verhaal van onze talentenstad zichtbaar te maken in jullie gebouwen met behulp van onze raamstickers. Op die manier kunnen we aan iedereen, en vooral aan jongeren en gezinnen, tonen dat Mechelen een inclusieve stad is die de talenten van elk individu waardeert.

En wist je dat als er 3 of meer mensen uit jouw school of organisatie de driedaagse opleiding hebben gevolgd, we weten dat het bij jullie begint te bruisen van talent? Het talentenverhaal heeft namelijk iets aanstekelijk! Dus waar wacht je nog op? Vraag je raamsticker aan en wordt deel van onze talentenbeweging.

Zet ook in op talentcoaching

Je talenten kunnen inzetten, geeft energie. Talenten spotten bij een ander, dat geeft minstens evenveel energie. Ben jij een professional (van een Mechelse school of organisatie) die vaak met Mechelse kinderen en/of jongeren werkt? Neem dan zeker eens deel aan de opleiding talentcoaching bij kinderen. Die wordt regelmatig georganiseerd door Stad Mechelen.

Ga je liever aan de slag met je eigen talenten? Doe dan meteen de sneltest en ontdek waarin jij uitblinkt.

Meer over Talentdenken

Het Talentdenken van Luk Dewulf is een positieve benadering van de unieke talenten die iedereen heeft. Elk van ons heeft namelijk een uniek talentenpaspoort (een combinatie van een 15-tal talenten), waardoor we eigenlijk allemaal anders zijn dan de ander.

Talent hebben, gaat immers niet over het uitblinken in een bepaalde activiteit. Talenten zijn die dingen die moeiteloos gaan, die maken dat de tijd vliegt en dat je je batterijen kan opladen. Dankzij onze talenten vinden we dus vaak de noodzakelijke energie om onszelf te zijn en obstakels in ons leven aan te pakken. Wie zijn talenten ontdekt en benut, wordt bovendien de meest authentieke versie van zichzelf. En een energiebron, voor anderen én voor zichzelf.

Kom nog meer te weten over het Talentdenken in deze TED Talk met Luk Dewulf, of in de video hieronder.