Wist je dat jouw tuin een natuurlijke airco is? En een spons? Elke tuin, groot of klein, zorgt voor verkoeling op hete zomerdagen en neemt veel water op bij extreme regenval.

Vanaf april 2023 meten we gedurende 4 jaar de effecten van hitte, droogte en extreme neerslag in de Mechelse tuinen. Dit onderzoek is gebaseerd op het citizen science project van Universiteit Antwerpen in samenwerking met De Standaard: Curieuzeneuzen in de tuin.

Meet jij mee? Op basis van de resultaten van jouw tuin, leer je hoe je je tuin beter bestand maakt tegen extreme hitte en veel neerslag.

Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Je schrijft je in via het formulier via het inschrijvingsformulier TuinTesters om je kandidaat te stellen om de meetpaddenstoel in jouw tuin te plaatsen. We hebben de inschrijvingenafgesloten
  2. Stad Mechelen heeft 300 meetpaddenstoelen. Indien we meer dan 300 inschrijvingen ontvangen, dan moeten we een selectie maken om een optimale spreiding van de sensoren te verzekeren.
  3. Ben je geselecteerd voor een meetpaddenstoel? Super! We bevestigen via mail jouw deelname. (Ben je niet geselecteerd, dan geven we je uiteraard ook een seintje.)
  4. Na de bevestiging krijg je van ons een pakketje met de meetpaddenstoel en de nodige installatie-uitleg toegestuurd bij je thuis.
  5. Installeer de paddenstoel binnen de week na ontvangst. Zo kunnen we snel starten met de metingen. 
  6. Ziezo, jouw meetpaddenstoel is geïnstalleerd. Je bent nu een echte TuinTester. Log je aan op het dashboard dat je ontvangt via mail en volg live de evoluties in jouw tuin.  

Voorwaarden

  • Je hebt een vrij stuk tuin van minstens 2m².
  • De meetpaddenstoel kan in volle grond geplaatst worden.
  • Je laat de meetpaddenstoel gedurende 4 jaar staan. Je kan het gras errond afmaaien, maar laat de paddenstoel steeds staan.

Heb je in de loop van het traject een vraag, contacteer ons dan via tuintesters@natuurpunt.be.

Dit onderzoek is mogelijk dankzij het Europese Life-project Wetlands4cities. In onze partnerstad Tilburg in Nederland worden dezelfde metingen uitgevoerd, onder het toeziend oog van Natuurpunt. Om alle gegevens in goede orde te kunnen verwerken, krijgen zowel Natuurpunt, Stad Mechelen en de provider van de meetpaddenstoelen iFlux, inzicht in jouw gegevens. Meer informatie en details hierover kan je lezen in de privacyverklaring.