Maatregelen om wildplassen tegen te gaan

Als de nood hoog is worden rustige steegjes snel tot openbaar toilet gebombardeerd. De stank die blijft hangen is onaangenaam voor voorbijgangers en buurtbewoners. De problemen zijn vaak het grootst in rustige straatjes rond de uitgaansbuurten. Naast de klassieke sensibilisering en de GAS-boetes proberen we het probleem ook nog op andere manieren aan te pakken.

Zintuigbeïnvloeding in de Begijnenstraat en de Minderbroedersgang

In uitgaansbuurten is het wildplasprobleem meestal groter dan op andere plaatsen. Daarom besteden we extra aandacht aan deze plekken. In de Begijnenstraat en de Minderbroedersgang (omgeving Vismarkt) krijgen de populaire wildplasplekjes een facelift. Donkere hoekjes kleden we gezellig aan waardoor ze minder uitnodigen tot wildplassen. Op deze manier stimuleren we positief gedrag. Een alternatieve, maar slimme methode om wildplassen tegen te gaan.

Pee-for-free label maakt gratis plaspunten zichtbaar

Ook openbare plaspunten moeten voor minder wildplassers zorgen. Dat zijn cafés en restaurants waar je kan plassen zonder te consumeren. Deze plekken maken we herkenbaar met het ‘pee for free-label’. Zie je het label hangen aan het venster van een café of restaurant? Dan betekent dat dat je op deze plaats gratis naar het toilet kan. Enkele horecazaken in de omgeving van de Vismarkt en de Begijnenstraat kregen de primeur. Door aan te geven dat je er gratis naar het toilet kan, dragen ze bij tot een aangenamere buurt. Binnenkort wordt het label ook in andere stadsdelen verspreid.

Bewustwordingscampagne

In de zomer van 2018 lanceren we ook een bewustwordingscampagne via posters. Deze zullen we ophangen op strategische plekken in horecazaken. We focussen vooral op de bekendmaking van het boetebedrag dat 350 euro bedraagt.