Mechelen wil een hartveilige stad zijn. Daarom werkt het stadsbestuur samen met het Rode Kruis aan het project 'Steden en Gemeenten Hartveilig'.

In België krijgen dagelijks 30 mensen een hartstilstand op het werk, op straat, tijdens het sporten,… Slechts 5 tot 10 procent van hen overleeft dit. Een AED-toestel kan levens redden. In Mechelen zijn verschillende AED-toestellen aanwezig, zowel in privébezit als in het bezit van het stadsbestuur.

Wat doet een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Het toestel analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt au­tomatisch of een stroomstoot het slachtof­fer kan helpen. Dit is de enige doeltreffende behandeling voor een plot­selinge hartstilstand. De toestellen zijn gebruiks­vriendelijk en volledig veilig. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem van het toestel de hulpverlening. Het toestel kan en zou door iedereen gebruikt moeten worden in geval van hartstilstand.

Toegankelijkheid AED 24/7

Help ons de toegankelijkheid van AED’s te vergroten. Een AED in een muurkast buiten is 24/7 toegankelijk voor gebruik door alle voorbijgangers.
Een AED heeft nut als hij op max. 2 à 3 min staat van de persoon die een hartfalen krijgt. Theoretisch gezien zijn er dus veel AED-toestellen nodig voor het grondgebied Mechelen.
Heb jij of heeft jouw vereniging of organisatie/bedrijf een AED-toestel waarvan we de locatie nog niet kennen? Laat het ons weten dan krijgt je AED een plekje op de kaart en ontvang je een sticker 'AED in dit gebouw'.
Wens je een opleiding te organiseren of wens je extra signalisatiemateriaal om de zichtbaarheid van je AED-toestel te vergroten?
Laat het ons weten dan kunnen we samen de toegankelijkheid van AED binnen jouw organisatie/bedrijf/school vergroten.

   
Vul het webformulier in.