De Vlaamse regering wil vanaf 2025 uitstootvrije zones in steden voor distributie. Om dit mogelijk te maken, gebeurden er eerst grondige onderzoeken en nu moet er een duidelijk, wetgevend kader komen.

Hiervoor moeten we eerst de nodige kennis en inzichten opdoen: welke zero-emissievoertuigen (ZE-voertuigen) zijn er al op de markt? Welke voertuigen kunnen we nog emissievrij maken? En hoeveel tijd is er nodig om die te ontwikkelen?

Om het antwoord te vinden op deze en nog veel andere vragen, hebben we jouw hulp nodig. Jouw onderneming kan in primeur gratis verschillende ZE-voertuigen uitproberen. Zo krijg je de kans om kosteloos uit te zoeken hoe ook jij jouw bedrijf in de toekomst kan verduurzamen en elektrificeren.

Tijdens de proefperiode verzamelen en analyseren we data over rijbereik, rijervaring, algemene appreciatie, het laadvermogen, de interactie met ander verkeer, veiligheid …

Wie zoeken we?

  • Ondernemingen die goederen (geen diensten) leveren in Mechelen
  • Ondernemingen die gevestigd zijn in Mechelen en hier goederen (geen diensten) leveren
  • Grote logistieke spelers, maar evengoed kleine ondernemingen, lokale handelaars, horecazaken, webshopeigenaars ...

Wat kan je uitproberen?

Tijdens de proefperiode stelt Stad Mechelen kosteloos verschillende ZE-voertuigen ter beschikking. Dat kunnen zijn:

  • cargobikes met een afneembare container
  • licht elektrische voertuigen
  • elektrische bestelwagens
  • gekoelde vrachtwagens
  • …  

Welk ZE-voertuig voor jouw onderneming het meeste geschikt is, bepalen we in onderling overleg. Hoeveel en welke voertuigen je kan uittesten, zal ook afhangen van het aantal geïnteresseerde deelnemers aan dit project.

Een eerste proefperiode loopt van juli tot en met september 2024. (focus op logistieke spelers)
Een tweede proefperiode loopt van oktober tot en met december 2024. (focus op handelaars, horeca, kleine ondernemingen)

Stel je kandidaat voor het pilootprojectvoor 31 mei

Dit pilootproject kadert in het project ‘Emissievrije stedelijke distributie’ van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid. De inzichten uit deze pilootprojecten moeten mee bijdragen aan een gedragen Vlaams beleid rond zero-emissie stadslogistiek. Voor de pilootprojecten in Stad Mechelen en Stad Gent maakt het Vlaams ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken € 400.000 vrij.

logo 'Vlaanderen is MOW'