We investeerden de afgelopen jaren sterk in de heraanleg van het openbaar domein. We leggen de publieke ruimte duurzaam, kwaliteitsvol en veilig aan voor een leefbare, aantrekkelijke en groene stad. De Bruul en Botermarkt kregen al een geslaagde facelift. Nu is het de beurt aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat om ook een absolute toplocatie te worden.

Het ontwerp

Het ontwerp voor de Onze-Lieve-Vrouwestraat focust op beleving en shoppen. Een groenere winkel-wandelstraat met een twintigtal bomen, evenveel zitbanken en bestrating die je kan vergelijken met die in de Bruul. Zo maken we het winkelgebied nog aantrekkelijker. In combinatie met de autoluwe zone wordt de Onze-Lieve-Vrouwestraat een straat op maat van de trage weggebruiker.

Het studiebureau Okra stelt het ontwerp voor in een opgenomen presentatie.

Download de presentatie in pdf

Stad Mechelen en Pidpa investeren samen bijna 3,8 miljoen euro in het project. Een groot deel van het budget gaat naar de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. 

Wanneer starten de werken?

De heraanleg van de Onze-Lieve-Vrouwestraat gebeurt in twee fases. Zo beperken we de hinder tijdens de eindejaarsperiode en wintersolden zoveel mogelijk. Tijdens de werken blijven handels- en horecazaken toegankelijk. Ook leveringen blijven mogelijk.

Eerste fase: tussen Vijfhoek en Louizastraat

We starten met het deel tussen de Louizastraat en Vijfhoek op maandag 28 februari 2022. De werken moeten afgerond zijn voor de eindejaarsperiode.

Bekijk de opname van de bewonersinfovergadering van woensdag 26 januari 2022. 

Lees hoe de werken verlopen.

De belangrijkste werken zijn ondertussen afgelopen. Zaterdag 24 september vierden de handelaars dit met hun LOV-festival.

Tweede fase: tussen Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en Korenmarkt

De nutswerken staan op de planning in januari 2023. In het voorjaar van 2023 gaat aannemer Houwelyckx aan het werk in het gedeelte tussen de kerk en de Korenmarkt. In het najaar van 2023 moet de Onze-Lieve-Vrouwestraat helemaal vernieuwd zijn.

Op woensdag 14 december 2022 hebben we heel het verloop van de tweede fase toegelicht op een bewonersvergadering:

presentatie van 14 december 2022

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op de nieuwsbrief