Mantelzorger zijn neemt verschillende vormen aan, zeker in de palliatieve fase. Onder palliatieve zorg verstaan we alle zorg voor patiënten met een levensbedreigende aandoening en hun naasten. Het doel is om hun levenskwaliteit te verbeteren.  

In Mechelen kan je terecht bij het Palliatief Netwerk Mechelen (PNM).  Zij zorgen voor palliatieve zorg voor wie thuis verblijft. De Mantel is een residentiële eenheid, gelegen in het AZ Sint-Maarten.

Het Palliatief Netwerk Mechelen

Het PNM is een organisatie of netwerk waarbij elke zorgorganisatie uit het arrondissement Mechelen zich kan aansluiten: woonzorgcentra, ziekenhuizen, thuisverpleegkundigen, diensten zoals gezins- en bejaardenhulp, mutualiteiten, huisartsenverenigingen, kinesisten, apothekersverenigingen …

Patiënten en familieleden kunnen bij hen terecht voor informatie over palliatieve zorg, voor hulp bij de coördinatie en organisatie van de thuiszorg, ze helpen hen omgaan met zingeving en spiritualiteit, helpen bij beslissingen aan het levenseinde, voor emotionele ondersteuning, en voor het inschakelen van vrijwilligers.

PNM is actief in het arrondissement Mechelen en omvat volgende gemeenten: Bornem – Puurs/Sint-Amands – Willebroek – Mechelen – Bonheiden – Sint-Katelijne-Waver – Duffel – Lier – Nijlen – Berlaar – Putte – Heist-op-den-Berg

Palliatief Netwerk Mechelen vzw
Westzavelland 42, 2830 Willebroek
015 41 33 31
info@pnmechelen.be

De Mantel

'De Mantel' is de verpleegeenheid palliatieve zorg van AZ Sint-Maarten. In deze zorgeenheid verblijven ongeneeslijk zieke patiënten in een laatste fase van het leven. In een warme en zorgzame, rustige, huiselijke en liefdevolle omgeving bundelen we kennis, aandacht en krachten om een goede levenskwaliteit en geborgenheid te bieden.

Naar de website van ‘De Mantel’ voor meer info.

Meer weten?

Meer info over palliatieve zorg (wat, wanneer, wie, voordelen en nadelen, waar heb je recht op …) kan je terecht op de website van palliatievezorgvlaanderen.be.