Bij de heraanleg van de Donkerlei, De Ceuninckstraat, Batterijstraat, Arendonckstraat en Kanonstraat zorgen we voor meer groen en veiligere, meer aantrekkelijke woonstraten.

Samen denken

14 maart 2024 was er een infomoment met de buurt. Daar gaven we meer uitleg bij de plannen en de te verwachten hinder.

Straatbewoners kunnen tot en met 9 juni trouwens extra groen aan hun gevel aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld via een tegeltuin of een groenslinger die gedeeld wordt met de overbuur. Eens de werken starten, nemen wij de aanleg er dan van mee. Super handig en je zorgt voor meer kleur in de straat. 

Ik wil een tegeltuin en/of groenslinger

Plannen

Het studiebureau tekende een ontwerp uit voor de heraanleg van de volledige buurt. In het verleden werden het binnengebied van de Donkerlei, de Generaal De Ceuninckstraat, Keldermansvest en een stukje van de Batterijstraat al aangelegd. Nu volgt de rest van de aanleg.

De straten krijgen dezelfde uitstraling als diegene uit de eerste fase. De Donkerlei vanaf het kruispunt met de Batterijstraat, de Arendonckstraat en de Kanonstraat krijgen de inrichting van een woonerf in betonstraatstenen. Er zullen geen hoogteverschillen zijn zodat de straat gemakkelijk bewandelbaar is door iedereen. 

De parkeerplaatsen worden aangelegd in een materiaal waarbij het regenwater nog steeds kan insijpelen in de grond. Er komen in totaal 56 bomen en 91 fietsenstallingen bij. Om deze ruimte te creëren, gaan enkele parkeerplaatsen weg. Er zullen nog 206 (in plaats van 212) plekken zijn. 

Rioleringswerken

Tijdens de werken wordt de gemengde riolering opnieuw aangelegd als gescheiden riolering. Die buizen zullen trouwens licht doorlaatbaar zijn, waardoor het regenwater ook infiltreert in de grond in plaats van volledig afgevoerd te worden. 

Verkeerscirculatie

De Donkerlei krijgt tweerichtingsverkeer tussen de Oude Liersebaan en de Batterijstraat. De Batterijstraat wordt enkel richting naar de Generaal de Ceuninckstraat. De andere straten behouden hun huidige rijrichting. 

De Donkerlei richten we in als woonerf. Zo creëren we genoeg ruimte om te parkeren langs beide kanten van de weg, voor de hulpdiensten en voor de voetgangers.

De volledige kost komt neer op 4.600.818,28 euro. Hiervan betalen wij 901.267,21 euro. Pidpa betaalt de rest. 

Timing

Als alles goed loopt, volgen we deze timing: 

  • 15 april 2024: start werken
  • oktober 2025: einde werken

Partners

  • Studiebureau: OKRA & Ara
  • Aannemer: REGA-LIEMA 
  • Pidpa

Ligging

De Donkerlei, De Ceuninckstraat, Batterijstraat, Arendonckstraat en Kanonstraat liggen net buiten het centrum van Mechelen en grenzen aan de Liersesteenweg.