Onze-Lieve-Vrouwestraat
Het eerste deel van de Onze-Lieve-Vrouwestraat is klaar. Naar het groen is het nog even uitkijken, maar het is alvast aangenamer shoppen.

Na de heraanleg van de Bruul en de Botermarkt pakken we de Onze-Lieve-Vrouwestraat aan. Na de werken zal er een groene straat tevoorschijn komen die focust op shoppen, ontmoeten en beleven.

Samen denken

Plannen

We investeerden de afgelopen jaren sterk in de heraanleg van het openbaar domein. Zo werken we aan een leefbare, aantrekkelijke en groene stad. De Bruul en Botermarkt kregen al een geslaagde facelift. Nu is het de beurt aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat om ook een toplocatie te worden.

Van de Onze-Lieve-Vrouwestraat maken we een groene straat om te wonen, te werken en te winkelen. De nieuwe inrichting focust op beleving en shoppen. 

In de straat komen:

  • veel groen waaronder 20 bomen, vaste planten, kruiden en siergrassen
  • 12 brede banken
  • 9 banken met rug- en armleuning
  • 48 fietsbeugels voor 96 fietsen verspreid over de straat

Creatieve, groene straat

Om eenheid te creëren in het Mechels winkelgebied, is het wegdek vergelijkbaar met die op de Bruul. Zo blijft de straat verbonden met omgeving. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat zal wel meer ruimte komen voor groen. 

De beplanting met kruiden en vaste planten is bij- en vlindervriendelijk. Door de combinatie van planten die elk op een ander moment bloeien, genieten passanten het hele jaar door van mooie kleuren. 

Bewoners kunnen met een geveltuin zelf een eigen accent toevoegen aan de straat en zo het creatieve karakter van de straat in de kijker zetten.

In het ontwerp van studiebureau Okra is ook veel aandacht voor waterinfiltratie. 

Kostprijs

Stad Mechelen en Pidpa investeren samen bijna 3,8 miljoen euro in het project. Een groot deel gaat naar de aanleg van een gescheiden riolering.

Timing 

De heraanleg van de Onze-Lieve-Vrouwestraat gebeurt in 2 fases. 

  • De werken van de nutsmaatschappijen zijn afgerond. 
  • Februari tot september 2022: heraanleg tussen Vijfhoek en Louizastraat. 
    De werken zijn afgerond (fase 1).
  • Maart 2023: start werken tussen Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en Korenmarkt (fase 2)
  • Eind 2023: einde werken tussen Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en Korenmarkt (fase 2)

Tijdens de werken blijven handels- en horecazaken toegankelijk. Door de werken op te delen in 2 fasen beperken we de hinder tijdens de eindejaarsperiode en wintersolden.

Nieuwsbrief

Ontvang altijd de laatste updates van de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Ik schrijf me in op de nieuwsbrief

Ligging

De Onze-Lieve-Vrouwestraat ligt tussen de Vijfhoek en de Korenmarkt, in het centrum van de stad.