Plopsaqua zal een nieuw zwemcomplex bouwen naast Technopolis. Dat zal bestaan uit een sportief deel dat zich richt op de vele Mechelse zwem- en waterclubs, scholen en sportieve zwemmers. Daarnaast komt er een recreatieve zone voor heel wat waterplezier met de bekende figuren van Studio 100. 

Plannen

Zwembad

Met Plopsaqua Mechelen komt er meer zwemwater voor sportclubs, scholen, sportieve en recreatieve zwemmers in Mechelen.  Het sportieve gedeelte zal 3 baden tellen. Er komt een zwembad van 25 meter op 34 meter met meer dan 15 banen voor (zwem)scholen en clubs. Dit zwembad heeft een speciale zone van 4 meter diep voor duikers en krijgt een grote tribune voor waterpolo en andere wedstrijden. Daarnaast komt er een 25-meterbad en instructiebad voor de beginnende zwemmers. 

De recreatieve zone zal bestaan uit een glijbaantoren met verschillende glijbanen, een golfslagbad met licht- en geluidseffecten, een wildwaterbaan, een waterspeeltuin met diverse waterspeeltuigen, een peuterbad, verschillende bubbelbaden en een buitenzwembad met ligweide.  

Het nieuwe zwembad zal het huidige verouderde zwembad Geerdegemvaart vervangen. Mechelaars zullen aan een sterk verlaagd tarief toegang krijgen tot zowel het sportieve als het recreatieve zwembad, vergelijkbaar met de tarieven voor zwembad Geerdegemvaart. 

Omgeving

Plopsaqua Mechelen zal geïntegreerd worden in de omgeving. Het belevingsplein, een aangename groene verblijfsruimte in open lucht, wordt een centraal ontmoetingsplein waarrond de gebouwen gelegen zijn.  

De ruimte die Plopsaqua Mechelen inneemt, wordt tot een minimum beperkt. Verschillende functies worden samengebracht waardoor een zo klein mogelijke oppervlakte gebruikt wordt. Aan de zuidkant van de gebouwen zal in de toekomst niets gebouwd worden, dit blijft een groene zone. Richting de bebouwing kant Zemstbaan wordt een groen scherm aangelegd om onder andere de visuele impact te verminderen.

Plopsaqua doet tot slot grote inspanningen om energie te sparen via zonnepanelen op het parkeergebouw en warmtekrachtkoppeling. Er komt een eigen waterzuiveringsstation om al het water te zuiveren en te hergebruiken. 

88 % van het Zennebeemdenbos blijft behouden. Het gedeelte dat gekapt wordt voor de bouw, wordt dubbel gecompenseerd op Mechels grondgebied.  

Mobiliteit

Plopsaqua Mechelen zal zowel te voet, met de fiets, de bus, de auto en de autocar bereikbaar zijn. Gemotoriseerd verkeer en actieve weggebruikers krijgen elk een aparte inrit om de veiligheid van voetgangers en fietsers te garanderen. Ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer wordt verbeterd, net zoals de toegangswegen in de ruimere woonomgeving van het waterpark. Samen met Plopsa zetten we sterk in op een duurzame en veilige integratie van de mobiliteit op en rond de site. 

Omgevingsvergunning inkijken

Iedereen kan de omgevingsvergunning raadplegen: 

Timing

Op 3 juni werd de omgevingsvergunning voor Plopsaqua Mechelen goedgekeurd na positieve beoordelingen door alle adviesinstanties. De timing voor de verdere stappen, wordt nu uitgewerkt. 

Ga naar de website van Plopsaqua

Ligging