Een huis van vertrouwen in duurzame mode

SupergoodsKledij, schoenen, accessoires, cadeaus, cosmetica, … Geen abnormale zaken om aan te treffen in een kledingzaak, al geeft Supergoods daar toch een twist aan. Alles wat je in de Mechelse winkel – of in de vestigingen in Gent en Antwerpen – aantreft is namelijk eco + fair. Een duurzame conceptstore dus, die ook in haar e-commerceaanpak ecologisch denkt.


Welke twee enthousiastelingen zitten er achter Supergoods?
Dat is mijn vrouw Anne Hilden en ikzelf, Tonny Van Bavel. Zij heeft een carrière als politiek assistente aan het Europese Parlement achter de rug, ik ben Germanist van opleiding en was lange tijd actief in het onderwijs en als marketeer. Toen we elkaar leerden kennen, hebben we ons in Mechelen gevestigd met de goesting om iets compleet anders te doen. Dat werd Supergoods.


Van een carrièreswitch gesproken. Vanwaar de link met mode en retail dan?
We wilden een duurzame levensstijl promoten. Via een starterstraject bij UNIZO hebben we de sprong gewaagd en in 2012 Supergoods geopend als eco-designwinkel. De focus lag toen eerder op ecologisch interieur en cadeautjes, zoals servies, lampen, tapijten, meubels maar ook kleding was daar een onderdeel van. Vandaag is het helemaal anders en vormt kledij de hoofdactiviteit met duurzame accessoires en cosmetica als nevenproducten.

We bekijken dus label per label, verhaal per verhaal. De rode draad is dat de kledij van milieuvriendelijkere materialen is gemaakt, onder goede omstandigheden.

Hoe bepalen jullie het aanbod?
Dat is niet altijd makkelijk, want niet alle merken volgen dezelfde lijn. Er zijn ook certificaten die duurzaamheid aantonen, maar sommige labels beschikken niet over dat certificaat beschikken en zijn toch duurzaam. We bekijken dus label per label, verhaal per verhaal. De rode draad is dat de kledij van milieuvriendelijkere materialen is gemaakt, onder goede omstandigheden. Diezelfde voorwaarden trekken we door in onze cosmetica, waar afvalvrije verpakking steeds belangrijker wordt en producten zo veel mogelijk biologisch moeten zijn. We willen een huis van vertrouwen zijn voor onze klanten. Ze kunnen hier binnenkomen en zeker zijn dat alle kleding duurzaam is.


Noem eens enkele merken op.
Neem bijvoorbeeld Thinking MU: een Spaans label dat er in slaagt om met textielafval mooie collecties te maken. Maar ook merken als Armedangels, HNST jeans, Jan ’n June of het Mechelse Joseffa zijn vaste waarden in onze winkels.


Zelfs ecocheques zijn een mogelijk betaalmiddel bij Supergoods!
Inderdaad, maar niet evident. Textiel komt amper aan bod in de productenlijst van wat je met ecocheques mag betalen. We hebben daarover interessante gesprekken gevoerd en kregen uiteindelijk de toestemming om deze betaalmethode te gebruiken omdat we in dezelfde duurzame geest werken. Enkel digitaal betalen via ecocheques is niet mogelijk.

Wat de e-commerce betreft, daar heeft de verzending zonder twijfel een impact op het milieu, maar die willen we minimaal houden.

E-commerce is uitgegroeid tot een onmisbaar aspect in de winkelervaring. In welke mate valt dat met duurzaamheid te rijmen?

Supergoods
We proberen op alle vlakken zo duurzaam mogelijk te zijn. Zo vielen we bij onze start op omdat we de kassatickets via mail doorstuurden. Intussen doet iedereen dat. We werken ook met gerecycleerde kartonnen kapstokken. Wat de e-commerce betreft, daar heeft de verzending zonder twijfel een impact op het milieu, maar die willen we minimaal houden. In het begin hergebruikten we verpakkingen, al zag dat er visueel niet altijd even mooi uit. Je wil klanten toch een zekere unboxing laten beleven en daarom zijn we met RePack gestart.


Vertel.
Dat zijn herbruikbare postzakken die tot 20 keer opnieuw kunnen worden ingezet. Een zeer tof, Fins concept: als klanten de RePack-zak terugsturen wanneer ze hun artikelen behouden, krijgen ze een beloning. Het maakt onze e-commerce uiteraard niet volledig duurzaam – dat zou een wel heel grote opgave zijn – maar het is wel een flinke stap in de goede richting. En met veel van zulke kleine stappen kom je er uiteindelijk wel.


Is fair fashion een blijver in de mode-industrie?
We merken dat we zeker niet irrelevant zijn. Het is niet onze bedoeling om een modereus te worden, we willen vooral ons verhaal verderzetten. Stap per stap, naar een duurzamere sector waar ook de klant beter van wordt.


Je verhaal in drie woorden?
Een noodzakelijkheid, een uitdaging en voortdurende heruitvinding.


Iemand klopt bij je aan voor advies: welke tip geef je?
Het hele plaatje moet kloppen. Je kan een mooi product hebben, maar dat moet evengoed op de website tot z’n recht komen, in de verpakking, de bijhorende marketing, … En ook: weet dat je zelf veel waard bent. Duurzame dingen zijn vaak aan de dure kant, maar het grootste gevaar is om het te goedkoop aan te bieden.


 

En dankzij Supergoods staan we weer een stap dichter bij een circulair Mechelen. Meer info over Supergoods vind je op www.supergoods.be.

Zit je zelf met vragen? Ben je op zoek naar informatie of inspiratie? Of ambieer je ook je eerste circulaire stappen te zetten? Laat het ons weten via circulaireeconomie@mechelen.be.

Foto's © Sara Verdikt/ Stad Mechelen