Abbeyfield Vlaanderen ontwikkelt cohousingprojecten op maat van 55-plussers. Ze benaderen aangepast en duurzaam wonen op latere leeftijd op een nieuwe manier. De organisatie speelt in op de noden van een groeiende generatie 55-plussers die aangeeft het roer zo lang mogelijk in eigen handen te willen houden.

Abbeyfield Mechelen - Muntstraat

Het project in Mechelen (Muntstraat) is het 4de in Vlaanderen van Abbeyfield en komt in het gebouw van Hotel VixX. Dit zal in 2024 een grondige renovatie ondergaan om het Abbefieldhuis te realiseren. Dit huis is een zelfstandig samenwoonproject. Het gaat om zeven huurappartementen voor dynamische 55-plussers die kiezen voor 'samen-wonen' en 'samen-delen' in een cohousingproject, om zo te anticiperen op hun oude dag. De bewoners hebben hun eigen privéwoning en delen tegelijkertijd enkele gemeenschappelijke ruimtes.

Elk appartement heeft een leefruimte met ingerichte keukenhoek, badkamer met inloopdouche, wastafel en WC, en een aparte slaapkamer. In de kelder is een bergruimte voorzien. Op het gelijkvloers zijn er ruime gemeenschappelijke delen: je leeft ruimer dankzij een ruime trappenhal en lift, een grote gemeenschappelijke keuken voor het samen bereiden van maaltijden, een leefruimte, een utilitaire ruimte en/of hobbyruimte, fietsenstalling, aparte ruimte met sanitair voor logés, extra WC, en tuin met terras.

De huizen zijn uitgedacht voor levenslang wonen. Ze zijn afgestemd op mensen vanaf 55, een generatie die aangeeft het roer zo lang mogelijk in handen te willen houden, en tegelijkertijd niet meer alleen te willen wonen. De ergonomie in de appartementen en de gemeenschappelijke ruimten is voorzien op het gebruikscomfort zodat mensen er kunnen blijven wonen als ze op een gegeven moment minder mobiel zijn. 

In het huis zijn er geen permanente zorgverleners aanwezig, maar er wordt wel een netwerk gecreëerd rondom het huis met diverse betrokkenen die kunnen worden ingeschakeld of samenwerken wanneer dat nodig is. Dit netwerk omvat een zorgpartner en een overzicht van zorg- en hulpaanbieders die thuiszorg kunnen bieden.

Vzw

Een Abbeyfieldhuis wordt opgericht als lokale vzw. Deze zal het huis beheren met ondersteuning van Abbeyfield Vlaanderen. Alle bewoners zijn lid van de vzw en de vzw betaalt huur aan de eigenaar. De huurbewoning is verzekerd voor 25 jaar. Ben je 55 jaar of ouder en kan je bij de instap nog zelfstandig wonen, dan kan je in het Abbeyfieldhuis terecht. Elke bewoner betaalt voor zijn privé-oppervlakte en zijn deel van de maandelijkse woonlasten.