Moestuinen gaan al eeuwenlang mee. Ze zorgen niet enkel voor verse groenten, fruit en kruiden, maar dragen ook heel wat tradities en gebruiken met zich mee. In het erfgoedproject MOES-tuin graven we dieper naar de hoe en waarom mensen al jarenlang groenten en fruit kweken voor eigen gebruik. 

Wat is MOES-tuin?

MOES-tuin is een erfgoedproject van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG), waarbij ze de handen in elkaar slaan met verschillende partners. Zowel partners met erfgoed als kerntaak, waaronder Erfgoedcel Mechelen, als partners zonder nemen deel aan het project.

Op de website van het CAG vind je de volledige uitleg van het project met al zijn facetten. Op deze pagina spitsen we ons toe op de Mechelse aspecten. 

Ik wil meer weten over project MOES-tuin in het algemeen

Drie Mechelse facetten van MOES-tuin

Ook in Mechelen en de regio gaan we aan de slag met moestuinerfgoed. Erfgoedcel Mechelen zijn haar schouders onder dit project op verschillende manieren. Tijdens de jaarlijkse Zadenbeurs van ’t Grom (Museum van de Groentestreek, Sint-Katelijne-Waver) sprokkelden Erfgoedcel Mechelen en CAG heel wat informatie dankzij 16 interviews met geïnteresseerde, enthousiaste moestuiniers. Ze vertelden over het belang van de moestuin in hun leven en haalden herinneringen op aan het zelfgemaakte gereedschap van hun (groot)ouders. We ontmoetten zelfs een verzamelaar van oude moestuinhandboeken.

Daarnaast komt ook de reizende expo MOES-tuin leeft naar Mechelen. Van 19 augustus tot 15 oktober 2023 kan je hem gratis bezoeken in het Tivolipark. De tentoonstelling vertelt je meer over moestuinerfgoed en -verhalen die verzameld werden tijdens erfgoedbabbels, in interviews met verschillende moestuiniers en uit historisch onderzoek. 

Tot slot zoeken we een verbinding tussen het traject Tuin van Eten en MOES-tuin vanuit een gedeelde passie voor voedsel, zorg en inclusie. Erfgoedcel Mechelen, CAG en woonzorgcentrum Roosendaelveld slaan de handen in elkaar om met moestuinerfgoed, burgerparticipatie, cultuur en zorg met elkaar te verbinden. Want erfgoed roept herinneringen op. Oude foto’s, objecten, handelingen, tradities, geuren, geluiden en smaken worden daarom gebruikt in herinneringsactiviteiten voor mensen met dementie. Het herinneren geeft een goed gevoel, trots en betekenis. 

Die herinneringen vormen de basis om een moestuin voor het woonzorgcentrum te realiseren, voor en sámen met de bewoners, medewerkers, familieleden en geïnteresseerde Mechelaars. In 2023 planten we de eerste zaadjes, zodat de tuin en de herinneringen jaar na jaar verder kunnen groeien en bloeien.

Inspiratiegids

Erfgoedcel Mechelen en CAG gingen negen keer op bezoek in het woonzorgcentrum om daar te experimenteren met verschillende herinneringsmethodieken rond het erfgoed van de moestuin. Deze ervaringen werden gebundeld in de Inspiratiegids: Moestuinerfgoed & personen met dementie. Deze gids kan nuttig zijn voor zorgpersoneel, erfgoedwerkers en moestuiniers. Hij is beschikbaar in pdf-vorm op de website van CAG