MONUMENT baseert haar aanpak op het voorbeeld van de Nederlandse Odensehuizen. Een Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mantelzorgers en mensen met (jong) dementie en hun familie en vrienden.

MONUMENT verrijkt deze ontmoetingsplek met een technologische proeftuin en demonstraties. Technologieaanbieders worden er gelinkt aan zorgactoren. Nieuwe technologische toepassingen kunnen er laagdrempelig ervaren worden, zodat mantelzorgers en personen met (jong) dementie kunnen ontdekken welke hulpmiddelen er bestaan. Anderzijds worden deze hulpmiddelen aangepast en geoptimaliseerd op basis van hun evaluaties en feedback ter plaatse. Er worden co-creatielabs georganiseerd samen met technologie-aanbieders. Dit alles gebeurt in een huiselijke setting, wat een totaal andere beleving geeft dan "het kiezen van een product in een winkel".

Het Odensehuis versterkt informatie in een toegankelijke en vriendelijke omgeving. Het laat ruimte om angsten en twijfels bespreekbaar te maken en omwille van haar inbedding en activiteiten doorbreekt men het taboe. https://odensehuizen.nl/  

Mantelzorgers gezocht

Inloophuis ‘t moNUment, het contactpunt voor personen met dementie en hun mantelzorgers, wil in de toekomst nog meer kunnen betekenen met een aanbod aan verschillende nieuwe zorgtechnologieën.

Het inloophuis zoekt daarvoor samen met onderzoeksbureau Imec mantelzorgers die ze wat vragen mogen stellen om de zorgnoden zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Het Europese project MONUMENT zorgt vervolgens voor een technologische proeftuin in het inloophuis waar je bestaande én nieuwe zorgtechnologieën kan uittesten of demonstraties kan volgen. Zo kunnen mantelzorgers proeven van alle mogelijke technologische hulpmiddelen.

Ben jij een mantelzorger voor een persoon met (jong)dementie en wil je hier graag aan meewerken? Of wil je op de hoogte blijven over dit project?

Meer info via:

Kamala Leemans, lokale projectcoördinator

MONUMENT LOGO  MONUMENT LOGO Met steun van de Provincie Antwerpen