MONUMENT baseert haar aanpak op het voorbeeld van de Nederlandse Odensehuizen. Een Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mantelzorgers en mensen met (jong) dementie en hun familie en vrienden.

MONUMENT verrijkt deze ontmoetingsplek met een technologische proeftuin en demonstraties. Technologieaanbieders worden er gelinkt aan zorgactoren. Nieuwe technologische toepassingen kunnen er laagdrempelig ervaren worden, zodat mantelzorgers en personen met (jong) dementie kunnen ontdekken welke hulpmiddelen er bestaan. Anderzijds worden deze hulpmiddelen aangepast en geoptimaliseerd op basis van hun evaluaties en feedback ter plaatse. Er worden co-creatielabs georganiseerd samen met technologie-aanbieders. Dit alles gebeurt in een huiselijke setting, wat een totaal andere beleving geeft dan "het kiezen van een product in een winkel".

Het Odensehuis versterkt informatie in een toegankelijke en vriendelijke omgeving. Het laat ruimte om angsten en twijfels bespreekbaar te maken en omwille van haar inbedding en activiteiten doorbreekt men het taboe. 

Meer info

Kamala Leemans, lokale projectcoördinator

MONUMENT LOGO  MONUMENT LOGO Met steun van de Provincie Antwerpen