Campus Talent, een Mechelse proeftuin, een succesvolle zoektocht naar een waardevol puzzelstuk in de strijd tegen schooluitval. 

Proeftuin 

Gedurende twee schooljaren (2023-2024, 2024-2025) experimenteerden stad Mechelen vanuit co-creatie en cofinanciering met de Mechelse onderwijspartners secundair onderwijs uit de verschillende onderwijsnetten. 
Vier Mechelse secundaire scholen pionierden mee: ColomaPlus en UM (VORM), PTS (Provinciaal onderwijs), en BA Botaniek (GO!).

Samen met de externe expertise partner ‘Blij met mij Academie’ ontwikkelden we een ondersteuningstraject, een 6-wekenprogramma dat binnen de schoolstructuur en het schoolsysteem ademruimte en nieuwe kansen creëert voor leerlingen én leerkrachten.

Het Talentdenken van Luk De Wulf werd hierbij ingezet als centraal denk- en handelingskader. Vanuit het talentdenken keken we naar negatief gedrag als Talent in Overdrive. In het programma zetten we de leerling terug centraal (en niet het negatief en storend gedrag) en focussen we op een positieve manier op het leren en de kans op slagen.

Alle betrokkenen kregen van bij de start de rol van mede-onderzoeker. Voor de impactmeting kruisten we zo de kennis vanuit de verschillende perspectieven.

Ook de stem van leerlingen en leerkrachten vormde hierbij een krachtig en interessant perspectief. 

Een zoektocht naar oplossingen in plaats van een analyse van de problemen. We kijken naar waar we meer van willen! - directeur deelnemende school

Campus Talent

We ontwikkelden een programma dat gedurende 6-weken inzet op het versterken en ondersteunen van:

  • leerlingen met een verhoogd risico op uitsluiting
  • de klasgroep van deze leerlingen
  • het leerkrachtenteam van deze leerlingen.

Gedurende 6-weken gaan zowel een schoolinterne medewerker als een schoolexterne expertise partner samen aan de slag met één klasgroep en het leerkrachtenteam. 

Interventies zowel individueel als in groep:

  • Individuele talentinterviews met alle leerlingen in de klasgroep
  • Individuele talentinterviews met leerkrachten
  • Een groepsmoment voor de leerkrachten van de deelnemende klas: psycho educatie rond talentdenken, negatief gedrag als een talent in overdrive, inzetbaarheid op school, …
  • 3 klasworkshops met de klasgroep: een sessie rond talent (psycho educatie, zichtbaar maken van talenten in de klas), een creatieve workshop vanuit talent (om toekomstgericht vanuit talent te visualiseren) en een sessie “Groepsgeluk’ (systemische methode rond het zichtbaar maken van dynamiek en processen in de groep).  

Ik was geshockt en trots. - leerling

Lessons learned 

We blikken terug op een succesverhaal waarin we allen veel leerden, o.a. over 

  • wat succesvolle samenwerkingen tussen onderwijspartners en externe ondersteuningspartners nodig hebben,
  • hoe gouvernance structuur een verschil kan maken,
  • hoe leerlingen en leerkrachten mee deel laten uitmaken van impactmeting ontzettend waardevol is en
  • hoe het positief kader en het model van talentdenken echt tot verbinding leidt tussen leerlingen onderling maar zeker ook tussen leerlingen en leerkrachten. 

En laat verbinding nu net een beschermende factor zijn in de strijd tegen schooluitval!  Onze samenwerking maakte wel degelijk het verschil voor leerlingen én leerkrachten. 

Vertrekt niet vanuit een probleemfocus 

  • focust op datgene waar we meer van willen
  • je hoeft jezelf niet te veranderen maar je mag net meer jezelf zijn, om positieve gedragsverandering te creëren
  • inclusief met een klasgroep en het leerkrachtenteam van de klasgroep
     

Campus Talent werkt omdat er niet wordt vergeleken met negatief gedrag. Het positieve mag bestaan op zichzelf. - leerling


De gemeenschappelijke positieve talenttaal zorgt voor verbinding. 

  • geeft leerlingen en leerkrachten een zelfde positieve taal om te communiceren en een manier van het benoemen van sterktes
  • Inzetbaar in communicatie tussen leerlingen, tussen leerkracht en leerling, tussen leerkrachten én met ouders 

Creëert een andere manier van kijken

  • Tussen medeleerlingen met kans op een positieve impact op gehele klasdynamiek
  • Van de leerkracht naar de leerling
  • Anders kijken creëert de mogelijkheid van anders denken over, anders spreken over en vervolgens heeft het impact op het handelen 

Interventies gericht op zowel leerling als leerkracht

  •  Vanuit het zelf mogen ervaren
  • Psycho educatie rond achter het gedrag kijken
  • Leerlingen en leerkrachten gezien en gehoord
  • Leerling en leerkracht in de rol van mede-onderzoeker: het gesprek vanuit storyweaving als interventie, zorgt voor een call to action

Dit (storyweaving)gesprek werkt activerend. Ik mag het ook klein zien, gewoon blijven benoemen van de talenten van mijn leerlingen is al krachtig.”- leerkracht


Gelijkwaardig partnerschap en eigenaarschap van de school 

  • Schoolinterne medewerker en schoolexterne expertise partner voeren samen uit  
  • Flexibiliteit zowel van de school als de externe expertise partner en dit binnen het schoolsysteem en schoolstructuur
  • Facilitatie van zowel het samenwerkingsproces en de evaluatie (gouvernance structuur) vanuit Flankerend onderwijsbeleid van de stad 

De samenwerking tussen iemand van de school met iemand extern waarbij de stad kan afstemmen en bemiddelen én het proces kan bewaken, werkt! - coördinerend directeur

Ontdek meer over de stem van leerlingen en leerkrachten 


We verzamelden 30 betekenisvolle verhalen via Storyweaving. 

Storyweaving is een manier van actiegericht onderzoek via verhalen waarbij leren en veranderen samengaan. In de afgelopen twee schooljaren beluisterden we in totaal 18 leerlingen en 12 leerkrachten

Vanuit hun eigen ervaring met/in het 6-weken programma Campus Talent vertelden ze en gingen ze elk op zoek naar de betekenis(sen) vanuit hun eigen ervaring en dit via woorden en beelden. Ze droomden luidop en dachten na over wat er nog meer gezegd moest worden. Ze formuleerden ook allen nog een boodschap, iets wat we niet mochten vergeten vertellen. 

We verwerkten de individuele verhalen op twee verschillende manieren. Het ene meer beschrijvend, om zo weinig mogelijke waardevolle kennis verloren te laten gaan. Het andere meer beeldend en vormt de creatieve vertaalslag vanuit de veelheid van verhalen en betekenissen. 

We delen op deze manier graag de stem van leerlingen en leerkrachten als waardevolle kennis.

Ontdek hier de verhalen van leerlingen en leerkrachten: 

Ontdek meer over Storyweaving: 

Griet Bouwen, www.zinspeling.be/storyweaving,  griet@zinspeling.be

Marianne Schapmans, www.gildevanverhalenwevers.org, marschapmans@gmail.com

Ontdek de veranderingstheorie  

Aan de hand van een veranderingstheorie brachten we gedurende twee schooljaren zowel het proces als de resultaten in beeld.

Elk traject dat werd uitgevoerd werd grondig geëvalueerd, telkens met de bedoeling om het traject te verbeteren én de resultaten, werkende elementen te detecteren.  

Lees meer over de veranderingstheorie

De academische ondersteuning vanuit KULeuven, HIVA

Onderzoeker Lode Vermeersch ondersteunde ons vanuit een academische oogpunt tijdens het schooljaar 2024-2025.  

Vanuit een literatuurstudie, analyse van de governance en implementatie van Campus Talent en casusbeschrijvingen op schoolniveau bracht hij de proeftuin mee in kaart. 

Lees meer over de academische ondersteuning HIVA Campus Talent

Lees meer over de analyse van theoretische uitgangspunten