Het Mechels Schepenhuis is het oudst bewaarde stadhuis van Vlaanderen. Het werd opgericht in twee bouwfasen, met name in de 13de en de 14de eeuw. In 1473 vestigt de Grote Raad zich in het Schepenhuis van Mechelen en hierdoor wordt de stad het juridische centrum van de Bourgondische Nederlanden.

De rechtspleging door de schepenen, werd beschouwd als de toepassing van de gerechtigheid Gods. Het Schepenhuis draagt nu nog de getuigenis hiervan: de 'gerechtigheidstaferelen': de Negen Helden, figuratief verwerkt in de consoles van de Vierschaar op de benedenverdieping en het laatste Oordeel op de eerste verdieping in de pleidooienzaal van de Grote Raad.

Beschermd als monument dd. 25/03/1938

Vrijetijdsbalie is verhuisd naar het Schepenhuis

 

Op 9 september 2018 opende in het historische Schepenhuis de gloednieuwe dienst voor Toerisme, dé hotspot voor al je toeristische vragen. De ideale plek dus om je bezoek aan Mechelen te starten. Zeker ook omdat het een knooppunt is tussen de vier centrale punten van de stad: de Grote Markt, IJzerenleen, Sint-Romboutstoren en de Bruul. 

Warm welkom

Loop binnen langs het nieuwe inkomvolume aan de kant van de Vleeshouwersstraat. Aan de ontvangstbalie word je meteen geholpen met al je vragen. Hier kan je terecht voor het reserveren en / of afhalen van tickets, de UiTpas of een stadsplan.

Wil je zelf nog wat verder op zoek in het verleden van Mechelen en de activiteiten die in de stad mogelijk zijn, wandel dan even verder naar de grote zaal De Vierschaar (eertijds rechtszaal). Hier vind je drie thema-eilanden die je wegwijs maken in de stad.