Van zodra je alle voorbereidingen hebt getroffen, je bussinessplan volledig uitgewerkt is, je ondernemingsnummer werd geactiveerd & je vrijblijvend bent langsgeweest  voor een startersgesprek, is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikt pand. De dienst Economie helpt je graag bij deze zoektocht, zowel voor een tijdelijke als permanente invulling.

Eens je een pand op het oog hebt om een handels- of horecazaak op te starten in Mechelen is het belangrijk om na te gaan welke stedenbouwkundige functie dit pand heeft. Dit kan je makkelijk navragen bij de bouwdienst. Het is immers zo dat voor een horecazaak het pand als horeca vergund moet zijn en voor een handelszaak als handelspand. Een wijziging kan gebeuren via het omgevingsloket. Hou hierbij rekening met een termijn van ongeveer 120 dagen.

Bepaalde verbouwingswerken of aanpassingen aan de gevel zijn eveneens vergunningsplichtig en dienen via het omgevingsloket te worden aangevraagd (publiciteit op de gevel, luifels, verwarmingselementen, koeling, afzuiging…). Ook hiervoor kan je terecht bij de bouwdienst. Je kan deze zaken ook nalezen in de stedenbouwkundige verordening.

  • Afwijkingen zondagsrust - bekijk hier het overzicht van de data waarop je je handelszaak ook op zondag mag openen.
  • Handcarwash - vraag hier je uitbatingsvergunning aan.
  • Horecazaak - lees hier meer over de vergunningen die je moet aanvragen om in orde te zijn met je horecazaak.  
  • Leegstand - lees hier meer over de verschillende mogelijkheden indien je pand werd opgenomen op de leegstandsinventaris.
  • Mechelenbon - schrijf je als Mechelse ondernemer in voor de Mechelenbon zodat consumenten ook bij jouw terecht kunnen voor het inruilen van hun waardebon.
  • Mechelen MeeMaken - deze Mechelse vzw organiseert jaarlijks tal van evenementen in de binnenstad en informeert je als ondernemer over wat er leeft in Mechelen.  Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan zo snel mogelijk in voor hun nieuwsbrieven. 
  • Nachtwinkels - vraag hier je vestigingsvergunning aan voor het uitbaten van je nachtwinkel. 
  • Uitstallen koopwaar - vraag hier je vergunning aan om artikelen te koop aan te bieden voor de vitrine van je handelszaak.